• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajat lasten pelastajina

08.05.2020 - 14.51 Blogi
Kuvituskuva

Koko maailmaa runteleva korona-pandemia on mullistanut meidän kaikkien elämän. Huoli terveydestä ja tulevaisuuden näkymien epäselvyys luovat epävarmuutta ja myös pelkoa. Toisaalta syntyy myös tuttua henkeä, että tästä selvitään ja tämä hoidetaan.

Jos joku yhteiskunnan toimiala niin koulutus ja kasvatus ovat joutuneet valtavan myllerryksen piiriin. Käytännössä yhdessä yössä ja kahdessa päivässä opettajat päiväkodin johtajien ja rehtoreiden johdolla muuttivat koko opetuksensa lähiopetuksesta etäopetukseksi.

Siinä oli sota-ajan meininkiä. Kun käsky käy, niin silloin lähdetään ja hommat hoidetaan. Opettajien urakka on saanut ansaittua huomiota: tänään Suomen punainen risti myönsi Suomen peruskoulujen opettajille Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen.

Siinä oli sota-ajan meininkiä. Kun käsky käy, niin silloin lähdetään ja hommat hoidetaan.

En tiedä toista yhteiskunnan toimialaa, joka tällä nopeudella ja etenkin tällä erinomaisella lopputuloksella olisi pystynyt omaa työtään muuttamalla vastaamaan nopeasti ja perusteellisesti muuttuneeseen toimintaympäristöön.

Samaan aikaan varhaiskasvatus on pitänyt huolen siitä, että niiden perheiden lapset, joissa vanhempien työssäkäynnin vuoksi lapset eivät ole voineet olla kotona, ovat voineet saada edelleen laadukasta, korkeatasoista varhaiskasvatusta päiväkodeissa. Lapsille iloisella ilmeellä ja vaalien heidän tunnettaan turvallisuudesta, vaikka ei ole ollut suojavarusteista tietoakaan. Opettajat ovat myös luoneet innovaatioita varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen oppimissisältöjen tarjoamiseksi etävarhaiskasvatuksena. 

Vaikka tämä ei olekaan kirjoitukseni pääjuonne, niin juuri teiltä opettajat, erikseen mainiten varhaiskasvatuksen opettajat, eräät ammattijärjestöt halusivat palkkaneuvotteluissa estää poikkeusajan lisät.

Valtiovalta on nyt päättänyt, että perusopetuksessa, esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa palataan torstaina 14. toukokuuta normaaliaikaan. Valtiovalta katsoo, ettei terveysviranomaisten lausuntojen perusteella ole enää olemassa tarvetta poikkeusoloihin.

Maan hallitus katsoo, että kahden viimeisen kouluviikon vuoksi kannattaa jälleen muuttaa kaikki opetus vielä kerran ja että kannattaa ottaa myös ilmiselvät terveysriskit. Samalla valtiovalta katsoo, ettei kouluun meneminen kenenkään muun kuin todella vakavan sairauden omaavan kohdalla ole riski ja että laajemmin riskiryhmiä ei ole.

Maan hallitus katsoo, että kahden viimeisen kouluviikon vuoksi kannattaa ottaa myös ilmiselvät terveysriskit.

Siirrymme siis normaalitilanteeseen, jossa varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjä päättää näkemyksensä, halunsa ja taloutensa mukaan, onko tarvetta minkäänlaisille erityisjärjestelyille. Valtiovalta ei käytännössä ohjeista mitään muuta kuin antaa ketään sitomattomia suosituksia.

OAJ on voimakkaasti nostanut sekä julkisuudessa että taustalla esiin koulutuksen ja kasvatuksen kentän työntekijöiden ylivoimaisen enemmistön äänen: Mennään lukuvuosi nyt loppuun näillä opetelluilla ja hyviksi kehitetyillä toimintamalleilla. Toki tiedostamme ja olemme kertoneet myös sen, että kentässämme on myös sitä joukkoa, joka katsoo, että isänmaallinen velvollisuus on kaikissa oloissa palata mukisematta kouluihin ja päiväkoteihin.

OAJ on voimakkaasti nostanut koulutuksen ja kasvatuksen kentän työntekijöiden äänen.

Olemme olleet kuultavana poikkeusoloja koskevia päätöksiä tehtäessä. Olemme olleet mukana monenlaisia ohjeita tehtäessä. Pääasiassa meillä on kuitenkin ollut aikaa vain muutama tunti kommentoida kirjoituspöydän ääressä laadittuja varsin pyöreitä ja todelliselle ruohonjuuritason arjelle varsin kaukaisia pyöreitä suosituksia.

Mutta päätöksistä ja ohjeista vastaavat poliitikot, viranomaistahot ja hallinto. Ohjeet eivät ole sopimus, vaikka niiden yhteydessä tällä kertaa OAJ mielellään mainitaankin.

Olemme tehneet omat ohjeet kentän toimijoille. Olemme olleet mukana yhteistyössä valmistelemassa myös työsuojeluohjeistusta. Niitä kannattaa nyt lukea OAJ:n nettisivuilta. Sinne linkitämme myös muiden opetus- ja terveysviranomaisten ohjeet.

Tuemme joka päivä myös luottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja sekä yhdistyksiä, jotka monessa kunnassa joutuvat taistelemaan sen eteen, että opettajia ei lyhytnäköisesti lähdettäisi koronan syventämissä talousvaikeuksissa lomauttamaan.

Tämäkin homma ja muutos kyllä hoidetaan, oli siinä kahden viikon takia järkeä tai ei. Näistä kaikista kokemuksista kannattaa kyllä aivan kaikkien toimijoiden ottaa oppia. On erittäin todennäköistä, että samat vaiheet ovat edessämme ensi syksynä. Kukaan ei tiedä kuinka monta kertaa.

Näistä kaikista kokemuksista kannattaa aivan kaikkien toimijoiden ottaa oppia.

Tärkeintä on ottaa voimaa omista yhteisöistä ja kollegoista, virtuaalisesti. Se riittää nytkin, että tekee parhaansa. Nyt ei enää tälle lukuvuodelle odoteta ihmeitä!

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja

Twitterissä @OlliLuukkainen

 

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!