• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Osaavat opettajat ovat Suomelle lottovoitto

06.12.2020 - 08.00 Blogi
Kuvituskuva

Opettajat tuottavat työllään osaamista ja sivistystä oppijoille mutta myös hyvää ja turvallista arkea ihan jokaiselle. Hyvää itsenäisyyspäivää jokaiselle ja erityiskiitos opettajille! He ovat Suomen kallein aarre, josta täytyy pitää huolta, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

On lottovoitto syntyä Suomeen. Tämä sanonta pitää edelleen pitkälti paikkansa. Olemme yksi maailman tasa-arvoisimmista, hyvinvoivimmista, onnellisimmista, turvallisimmista, sivistyneimmistä ja osaavimmista maista ja kansakunnista.

Moni varmasti nyökyttelee, kun sanotaan, että opettajat luovat työllään sivistystä ja osaamista. Vähän harvempi on tullut ajatelleeksi, että opettajien työllä rakennetaan myös tasa-arvoa, hyvinvointia, onnellisuutta ja turvallisuutta.

Minä väitän, että opettajiemme ammattitaidolla tekemä työ tuottaa kaikkea sitä, mikä Suomesta tekee niin hyvän paikan asua ja elää. 

Väitän, että menestyksemme esimerkiksi tasa-arvoa, onnellisuutta tai turvallisuutta mittaavissa vertailuissa on pitkälti heidän työnsä tulosta.

Opettajiemme ammattitaidolla tekemä työ tuottaa kaikkea sitä, mikä Suomesta tekee niin hyvän paikan asua ja elää. 

Tutkimukset osoittavat selvästi senkin, että koulutuksella on selkeä yhteys terveyteen ja hyvinvointiin. Vähän koulutetuilla ongelmat terveydessä ja hyvinvoinnissa ovat huomattavasti yleisempiä kuin korkeammin koulutetuilla. 

Opettajat ovat aarre, jota pitää vaalia

Opettajat ja heidän esihenkilönsä ovat Suomen kalleinta aarretta, jota pitää vaalia. Meidän täytyy pitää heistä huolta ja varmistaa, että ala säilyy houkuttelevana myös jatkossa.

Väitän, että vain siten Suomi on jatkossakin yksi maailman tasa-arvoisimmista, hyvinvoivimmista, onnellisimmista, turvallisimmista, sivistyneimmistä ja osaavimmista maista ja kansakunnista.

Korona-aikana tekemämme selvitykset osoittavat, että työ poikkeusoloissa on ollut jäsenillemme todella uuvuttavaa. Työolobarometrimme osoittaa, että jaksaminen oli kovilla jo ennen koronaa. Peräti neljä kymmenestä työolobarometriin vastanneesta opettajasta kertoi esimerkiksi kokevansa työn aiheuttamaa stressiä erittäin tai melko usein. Erityisen yleistä tämä on uransa alkupuolella olevien opettajien keskuudessa. 

Työnantajilta ja päättäjiltä tarvitaan tekoja

Jotta jäsenemme jaksavat työssään läpi korona-ajan, tarvitaan heti työnantajilta tekoja heidän hyvinvointinsa ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Ja jotta työolot saadaan pysyvästi kuntoon ja ala säilyy houkuttelevana, tarvitaan kuntien ja valtakunnan tason päättäjiltä tekoja – siis päätöksiä, jotka parantavat työoloja ja lisäävät opettajan ammatin houkuttelevuutta.

On koko Suomen ja jokaisen suomalaisen etu, että meillä on myös tulevaisuudessa maailman osaavimmat opettajat.

On koko Suomen ja jokaisen suomalaisen etu, että meillä on myös tulevaisuudessa maailman osaavimmat opettajat, rehtorit ja päiväkodin johtajat ja että heillä on kunnon edellytykset onnistua työssään.

Hyvää itsenäisyyspäivää jokaiselle ja erityiskiitos opettajille!

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja

Twitterissä @OlliLuukkainen

 

OAJ luo turvaa työelämässä – vinkkejä työhyvinvoinvitiin 8.12. alkavasta webinaarisarjasta

  • Korona-aikana OAJ on kuunnellut jäseniään ja vaikuttanut opettajien työoloihin esimerkiksi vaatimalla selkeämpiä ja tarkempia koronaohjeistuksia terveysviranomaisilta. Jäsenten kysymyksiin on koottu vastauksia osoitteeseen oaj.fi/koronavirus.

  • OAJ on vaikuttanut vahvasti siihen, että kunnat saivat koronatukea, jonka avulla pystytään tukemaan kevään etäopetuksessa syntynyttä oppimisvajetta. Koronatuen avulla on palkattu lisää henkilöstöä, esimerkiksi resurssiopettajia ja erityisopettajia. 

  • Poikkeuksellisiin opetustilanteisiin OAJ on Kuntatyönantajan kanssa tehnyt yhteisiä tulkintoja sopimusmääräyksistä. Esimerkiksi työaikaan ja palkkaan liittyviin jäsenten kysymyksiin on koottu vastauksia osoitteeseen oaj.fi/koronavirus.

  • Työnantajan velvoitteena on huolehtia työympäristön turvallisuudesta ja hyvinvoinnista myös koronaepidemian aikana. Työsuojelu on kuitenkin työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa. OAJ on läpi korona-ajan tukenut järjestön luottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja, jotta he voivat olla työpaikoilla jäsenten apuna ja vaikuttaa työpaikan turvallisuuteen ja hyvinvointiin.

  • Joulukuussa jäsenille suunnattu webinaarisarja tarjoaa välineitä oman työhyvinvoinnin vahvistamiseen. Sarjan ensimmäinen webinaari järjestetään 8. joulukuuta. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

  • OAJ haluaa vahvistaa opettajuuden arvostusta ja myös sitä kautta rakentaa Suomesta maailman parasta paikkaa opettaa, oppia ja tutkia. Ensi vuonna arvostusta lähdetään vahvistamaan määrätietoisesti suurella hankkeella, jonka suunnitteluun osallistestaan parhaillaan jäseniä. Vastaamalla kyselyyn voit osallistua arvontaan, jossa palkintona on viisi 80 euron lahjakorttia Finlaysonille tai verkkokirjakauppaan. Lue lisää ja osallistu!