• logo
  • logo

Myös ruoka-alan laatu rakennetaan koulutuksella ja osaamisella

23.03.2017 - 00.00 Lausunto

OAJ lausui näkemyksensä Valtioneuvoston ruokapolitiikan selonteosta (Ruoka2030) eduskunnan sivistysvaliokunnalle. OAJ korosti lausunnossaan osaamisen, tutkimuksen, koulutuksen sekä ruokakasvatuksen merkitystä suomalaisessa ruokajärjestelmässä ja sen laadussa.

OAJ toi esiin sen, että koulutuksen leikkaukset, erityisesti ammatilliseen koulutukseen vaarantavat osaavan työvoiman myös ruoka-alalla, mitä OAJ pitää edellytyksenä alan innovatiivisuudelle ja tuotteiden korkealle lisäarvolle.
 
OAJ korosti lausunnossaan opettajan roolia opetussuunnitelmien edellyttämässä ruokakasvatuksessa. Oppilaslähtöinen ruokakasvatus on mahdollista vain silloin, mikäli jokaisen ryhmän kanssa ruokailee sitä ohjaava opettaja. OAJ:n mukaan tämä on vaarantunut kunnissa, joissa valvontaruokailuun liittyvästä ravintoedusta haetuilla säästöillä on aiheutettu tilanne, jossa vain yksi tai muutama opettaja valvoo koko ruokalan ruokailun.

Lataa ja lue koko lausunto
Jaa