• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ kiittää talousarvioesityksen arvovalintoja

02.10.2017 - 00.00 Lausunto

Vaikka ensi vuoden talousarvioehdotuksessa on paljon hyvää, OAJ kantaa yhä huolta toisen asteen koulutuksesta ja ammatillisen koulutuksen valtavista leikkauksista. Myös lukion rahoitustaso on pohjalukemissa.

OAJ oli kuultavana valtion talousarvioehdotuksesta vuodelle 2018 keskiviikkona 27.9. valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostossa sekä torstaina 28.9. sivistysvaliokunnassa.
 
OAJ nosti esiin suomalaisen koulutusjärjestelmän keskeisinä kipupisteinä koulutuksellisen tasa-arvon heikentymisen ja koulupudokkuuden, erityisopetuksen tilan sekä laajat sisäilmaongelmat.
 
OAJ katsoo, että ensi vuoden budjetissa on paljon hyvää. Uudet panostukset kasvatukseen, koulutukseen ja tutkimukseen ovat tärkeä arvovalinta.
 
Esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajien lisääminen, maksuton varhaiskasvatus ja perhevapaauudistuksen valmistelu ovat merkittäviä askelmerkkejä kohti laadukkaampaa koulutuspolun alkua jokaiselle lapselle.
Työllisyyden ja yhteiskunnan kehityksen kannalta tarpeellisia ovat satsaukset mm. muuntokoulutukseen, TKI-toimintaan ja tutkimukseen.
 
OAJ kiitti lausunnossaan myös perusopetuksen tasa-arvoon ja ryhmäkokoihin kohdistuvan rahoituksen nostamista sekä opettajankoulutuksen kehittämistä.
 
Pitkään jatkuneiden leikkausten jäljiltä koulutuksen perusrahoituksessa on kuitenkin runsaasti korjattavaa. Jäädytetyt indeksit rahoituksessa pahentavat tilannetta joka vuosi.
 
OAJ muistuttaa, että ammatilliseen koulutukseen tehtyjen valtavien leikkausten vuoksi nuorten saamaa lähiopetusta on vähennetty radikaalisti. Samasta syystä on myös vähennetty tuhansia opettajia oppilaitoksista eri puolilla Suomea.
Lataa ja lue koko lausunto
Jaa