• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ esittää lukiodiplomia ylioppilastutkinnon osaksi

29.11.2018 - 13.36 Lausunto
Kuvituskuva

Lukiodiplomijärjestelmää tulisi kehittää sellaiseksi, että kokelas voisi halutessaan korvata yhden viidestä kirjoitettavasta tutkintoaineesta suorittamallaan lukiodiplomilla, OAJ ehdottaa.

Valtioneuvoston esitys uudeksi laiksi ylioppilastutkinnosta on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä ja OAJ oli kuultavana sivistysvaliokunnassa torstaina 29.11.2018.

OAJ esittää, että lukion lukiodiplomijärjestelmää kehitettäisiin siten, että lukiolainen voisi halutessaan korvata viidennen kirjoitettavan kokeen suorittamallaan lukiodiplomilla. Kehittämistyö pitäisi aloittaa nyt. Opetus- ja kulttuuriministeriön pitäisi OAJ:n mielestä selvittää edellytykset lukiodiplomin käytölle ylioppilastutkinnossa, vaikkei asia ehtisikään valmistua lain voimaan astumiseen mennessä.

Lakiesitykseen sisältyy esitys ylioppilastutkinnon järjestämisestä myös englanniksi. OAJ puoltaa tehtyä esitystä niillä perusteluilla, jotka lakiesitykseen sisältyvät. Samalla OAJ haluaa korostaa, että ylioppilastutkinto on ensisijaisesti kansallinen tutkinto ja kansalliskielistämme on pidettävä hyvää huolta. 

 

 

Lataa ja lue koko lausunto