• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ haluaa toisen asteen opiskelusta maksutonta

20.11.2018 - 14.42 Lausunto
Kuvituskuva

Opintojen suorittaminen ei saisi vaarantua oppimateriaalien kustannusten tai muiden toimeentuloon liittyvien ongelmien vuoksi, katsoo OAJ lausunnossaan opintotukilain muuttamisesta.

Lähtökohtana pitää olla, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon. Siksi tutkinnon suorittamisesta pitäisi tehdä velvoittavaa ja opiskelijalle maksutonta. Osana oppivelvollisuuden pidentämistä toiselle asteelle tulee ratkaista, kuinka saataisiin maksuttomat oppimateriaalit kaikille siten, että niiden kustannukset pysyvät kohtuullisina ja materiaalit laadukkaina.

Oppimateriaalit eivät myöskään saa vähentää opettajien aikaa varsinaisilta työtehtäviltä. OAJ esitti omassa lausunnossaan näkemyksiä siitä, kuinka tämä voitaisiin tehdä.

OAJ oli kuultavana eduskunnan sivistysvaliokunnassa opintotukilain muuttamisesta. Esityksen mukaan lukiokoulutuksen tai ammatillisen koulutuksen alle 20-vuotias opiskelija, jonka perhe on pienituloinen, olisi oikeutettu oppimateriaalilisään, jonka määrä olisi 46,80 euroa kuukaudessa.

Lataa ja lue koko lausunto