• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ ihmettelee yo- ja amk-lakimuutosten kiireellistä aikataulua

05.09.2018 - 00.00 Lausunto

Yliopisto- ja ammattikorkeakoululakeihin ollaan esittämässä lakimuutoksia opetus- ja kulttuuriministeriön Visio2030 -tiekarttatyön pohjalta. Ne liittyvät jatkuvaan oppimiseen. OAJ ihmettelee lakivalmistelun kiireyttä.

Tiekarttatyöryhmille oli varattu vuoden työaika. Tänä aikana oli tarkoitus työstää kokonaiskuva ja tarkastella, miten rahoitus ja koulutukseen sisältyvät haasteet nivotaan yhteen. Myöskään henkilövaikutuksia ei ole arvioitu riittävästi. Tällaiset tiedot olisivat olleet olennaisia jo ennen kuin lakiluonnokset lähtevät ministeriöstä eteenpäin.
 
Linjaukset siitä, miten työikäisen väestön osaamista lisätään ja kehitetään, ovat oikean suuntaisia. OAJ kannattaa esitettyjä keinoja tietyiltä osin. Lisätehtävän hoitamiseen ei kuitenkaan ole osoitettu rahoitusta juuri päättyneessä budjettiriihessä. Rahaa ei voida ottaa myöskään korkeakoulujen perusrahoituksesta, joka laskee myös tulevana vuonna. Siksi lakiesitystä ei OAJ:n mielestä voida antaa tällaisena kokonaisuutena tällä hallituskaudella.
Lataa ja lue koko lausunto
Jaa