• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Päiväkodin ja perusopetuksen tilojen turvallisuuden suunnittelussa pitää ottaa huomioon myös vastuut

14.05.2019 - 15.40 Lausunto
Kuvituskuva

Päiväkodin ja perusopetuksen tilojen turvallisuuden suunnittelun RT-kortissa pitää ottaa huomioon, kenelle vastuu turvallisuudesta kuuluu vuokratuissa tiloissa.

Kortissa pitäisi myös esitellä vuokrasopimusneuvotteluissa huomioitavia hyviä toimintatapoja ja neuvoja tilanteisiin, jolloin tilat eivät vastaa laissa säädettyä turvallisuutta lasten tai henkilöstön osalta, muistuttaa OAJ lausunnossaan Rakennustietosäätiö RTS:n ohjekorttiehdotuksesta Päiväkodin ja perusopetuksen tilat, turvallisuuden suunnittelu.

Tärkeää myös on, että päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten lukitukset ovat sähköisiä ja automatiikalla toimivia. Esimerkiksi ympärivuorokautisissa päiväkodeissa ovien pitää olla sähköinen lukitus ja päiväkotien porteilla porttipuhelin.

Käyttäjämäärään nähden oikea mitoitus tulisi olla ohjeena myös sisätiloissa ja muun muassa ilmanvaihdon riittävyys ja turvallisuus on otettava huomioon.

Henkilöstön turvallisuutta koskevat seikat on tarpeen nostaa esille myös tässä turvallisuutta koskevassa kortissa. OAJ on antanut aiemmissa RTS-19-korttisarjaa koskevissa lausunnoissaan näistä ehdotuksia.

Lataa ja lue koko lausunto