• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kestävän kehityksen tavoitteet todeksi vain kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen avulla

12.02.2021 - 13.19 Lausunto
Kuvituskuva

Jos kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen kroonista rahoitusvajetta ei korjata, kehitystä ei Suomessa saada kestävälle pohjalle eikä Agenda 2030:n tavoitteita saavuteta, sanoo OAJ lausunnossaan.

Lausunto liittyy valtioneuvoston selontekoon kestävän kehityksen globaalista toimintaohjelmasta Agenda2030:sta Kohti hiilineutraalia hyvinvointiyhteiskuntaa.

Suomessa koulutus on tuottanut osaamista, jonka avulla olemme luoneet onnellisen, tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan. Vaikea kysymys on, kuinka voimme ylläpitää nämä suuret sosiaaliset saavutukset ja samalla muuttaa ekologisesti kestämätön toimintamme kestävälle pohjalle.

Ikävä tosiasia on, että koulutusjärjestelmämme tulokset ja toimintakyky ovat olleet laskusuunnassa jo jonkin aikaa. OAJ on todennut, että kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen rahoitus tulee nostaa pohjoismaiselle tasolle vuoteen 2030 mennessä.

Jos emme korjaa kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen kroonista rahoitusvajetta, kehitystä ei saada kestävälle pohjalle, eikä Agenda 2030:n tavoitteita saavuteta, varoittaa OAJ.

Lataa ja lue koko lausunto
Jaa