• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Nivelvaiheen koulutusten rahoitusta ollaan yhtenäistämässä, OAJ toivoo muutoksia toteutustapaan

02.11.2021 - 15.04 Lausunto
Kuvituskuva

Nivelvaiheen koulutuksia eli perusopetuksen lisäopetusta, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen valmistavaa koulutusta sekä niiden rahoitusta ollaan yhtenäistämässä. OAJ toivoo muutoksia rahoituksen tason yhtenäistämisen toteutustapaan.

Rahoitusjärjestelmiä säilyy edelleen kolme, perusopetuksen rahoitus, lukiokoulutuksen rahoitus ja ammatillisen koulutuksen rahoitus. Koulutuksen järjestäjän on valittava, mitä rahoitusmallia käyttää, jos järjestäjällä on aiemmin ollut esimerkiksi sekä LUVA- että VALMA-koulutusta.

Hallituksen ehdotuksen mukaan ammatillisen koulutuksen järjestäjän TUVA-koulutuksen rahoitus laskee nykyisestä VALMA-koulutuksen rahoituksesta noin 1,5 prosenttia.

OAJ pitää tärkeänä sitä, että rahoituksen tason yhtenäistyttyä TUVA-koulutuksen järjestämisen kokonaiskustannuksia ja rahoituksen riittävyyttä seurataan vähintään varainhoitovuosittain ja tarvittaessa korjataan. Riittävän ja kannustavan rahoituksen avulla voidaan taata TUVA-koulutuksen laatu, alueellinen kattavuus ja saavutettavuus.

Lataa ja lue koko lausunto
Jaa