• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Käyttökatko Omissa tiedoissa ja Edustettavat jäsenet -palveluissa ja muissa kirjautumista vaativissa palveluissa torstaista 7.12. klo 14 lähtien. Katko kestää seuraavaan aamuun noin klo 7:ään.

Palvelukeskus perusteilla jatkuvan oppimisen ja työllisyyden edistämiseksi

02.06.2021 - 16.24 Lausunto
Kuvituskuva

Hallitus ehdottaa uuden jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen perustamista. OAJ tähdentää, että palvelukeskuksen toimintaa on rahoitettava riittävästi uudella rahalla. Nykyisiä koulutuksen määrärahoja ei pidä tähän kohdentaa myöhemminkään.

Uuden palvelukeskuksen pitäisi lakiehdotuksen mukaan aloittaa toimintansa jo syksyllä. OAJ pitää aikataulua kiireisenä ja perustamista massiivisena toimena, vaikka onkin tyytyväinen siihen, että jatkuvan oppimisen edistämiseksi on tehty laajoja linjauksia.

Palvelukeskuksen yhteydessä toimisi valtioneuvoston jatkuvan oppimisen ja työllisyyden neuvosto, joka koostuisi ministeriöiden ja työelämän edustajista. OAJ tähdentää, että osan työntekijöiden edustajista pitää olla opetushenkilöstön edustajia.

OAJ katsoo, että hajanaisen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden koordinointi on tervetullutta. OAJ korostaa, että oppilaitosten ja opetushenkilöstön rooli on ohjaustoiminnan ydintä ja ohjaus opettajan ja opinto-ohjaajan työtä. TE-hallinnon ja oppilaitosten yhteistyötä pitää kehittää systemaattisen ja laadukkaan palvelun turvaamiseksi. Samalla ohjaustoiminnan sisällöt ja vastuutahot on määriteltävä.

Palvelukeskuksen rahoitusmuotoja olisivat valtionavustukset ja hankintatoiminta. OAJ korostaa, että hankintaa koskevat laatuvaatimukset tulee määritellä säännöksellä. Laatuvaatimusten tulee liittyä opettajien kelpoisuuksiin, tiloihin, laitteisiin ja työelämäkontakteihin.

Lataa ja lue koko lausunto
Jaa