• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Educan monipuolinen ohjelma julki – tee omat valintasi jo nyt

27.11.2018 - 14.44 Uutinen
Kuvituskuva

Kysy mitä vain eduskunnan puhemieheltä – Educassa! Tule kuuntelemaan, mitä puoluejohtajat lupaavat koulutukselle ensi vaalikaudella! Educa 2019 -tapahtuman teemat sisältävät hyvinvointia, digitalisaatiota, asiaa oppimisesta ja opettamisesta ja monesta muusta. Ohjelma on nyt julkaistu.

Educa 2019 -tapahtuman ohjelma on julkaistu osoitteessa educamessut.fi. Educan 2019 teemana on Opettaminen – viestintää ja vuorovaikutusta. Luvassa on mielenkiintoisia puheita, keskusteluja ja esityksiä.

Kuuma vaalikevät alkaa puoluejohtajien keskustelulla lauantaina. Tule kuuntelemaan, miten puolueet lupaavat kehittää koulutusta ensi vaalikaudella ja millaista osaamista niiden mielestä tarvitaan kilpailukyvyn ja riittävän työvoiman turvaamiseksi.

Keskusteluun osallistuvat pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo, kansanedustaja Antti Rinne, Eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, kansanedustaja Pekka Haavisto, kansanedustaja Li Andersson, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson ja kansanedustaja Sari Essayah. Keskustelun juontaa MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki.

– Luvassa jännittävä ja mielenkiintoinen eduskuntapuolueiden puheenjohtajien vaalikeskustelu. Upeaa, että olemme saaneet kaikki puheenjohtajat mukaan puhumaan ja kuulemaan tärkeästä aiheesta – koulutuksesta, sillä koulutus ratkaisee, toteaa järjestöasiamies Riitta Silvonen, joka käsissä ohjelman suunnittelu OAJ:ssä on.

Puhemies vastaa

Ensimmäistä kertaa messuilla on myös eduskunnan puhemies Paula Risikko. Hän heittäytyy messukävijöiden armoille kyselytunnilla.

Kaikkea mahdollista ja mahdotonta voi kysyä – puhemies kyllä vastaa. Mieltäsi kaihertavia asioita voi nostaa keskusteltavaksi lähettämällä kysymyksen vaikka jo etukäteen osoitteella rainer.hindsberg@eduskunta.fi.

Puhemiehen kyselytunti on Visio-lavalla perjantaina 25.1. kello 14.30 lähtien.

– Toivottavasti koulutuksen liittyvät asiat ovat kyselytunnilla kuitenkin päällimmäisenä, Silvonen toivoo.

Hyvinvointia, taidetta, punnittua puhetta

Monet Educan puheenvuorot liittyvät hyvinvointiin. Aiheita on laaja kirjo liikunnan hyvistä vaikutuksista koulujen turvallisuuteen ja terveellisyyteen. Kiinnostaako tietää, millainen sisäilma on hirsikoulussa?

Kokemuksistaan kertovat projektipäällikkö Aila Ryhänen ja Hirsikampuksen rehtori Mikko Lumme Pudasjärveltä ja Kauppis-Heikin koulun rehtori Petri Kainulainen Iisalmesta.

Taidetestaajien kuulumiset saadaan paneelissa, jossa keskustelevat muun muassa tanssitaiteilija Jorma Uotinen, lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, rap-artisti Paleface sekä kasiluokkalaiset taidetestaajat. Juontajana tubettaja Mmiisas (Miisa Rotola-Pukkila). Taidetestaajat on kolmivuotinen suurhanke, joka vie kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kahdelle taideorganisaatiovierailulle.

Mediaa ja lukutaitoa

Luvassa on myös monilukutaitoa ja mediamyllerrystä. Muun muassa Yle uutisten toimittajat Matti Rönkä ja Hanna Visala opastavat vahvistamaan omaa mediapersoonaa ja ottamaan median toimintatavat haltuun. Ikkunoita aukeaa Suomesta kauemmas, kun Elisabeth Rehn ja toimittaja Rauli Virtanen keskustelevat maailman konflikteista ja riskeistä sekä omista kokemuksistaan maailmalla.

Tutkija Katri Saarikivi esittelee puheenvuorossaan tuoreita tutkimusnäkökulmia siihen, mitä ihmisaivoilta työssä vaaditaan, ja siitä, miten luodaan laadukkaalle ajattelulle parhaat olot. Aivotutkimuksen uusista löydöksistä ja niiden hyödyntämisestä oppimisessa ja opettamisessa kertoo aivotutkija Minna Huotilainen.

Ernest Lawson osallistuu europarlamentaarikko Heidi Hautala, Satu Santala, Inka Hopsun, Rauli Virtasen, Juha Itkosen ja Anna Koskivuon kanssa keskusteluun maailmanlaajuisen koulutuskriisin ratkaisemisesta.

Vanhempien ja koulun yhteistyötä puolestaan keskustelevat suomalaisen konfliktinratkaisujärjestön CMI:n neuvonantaja Hussein al-Taee, Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes, Johanna Korhonen, Johanna Laisaari, Pekka Lavila, Katja Järvinen, Anneli Rautiainen ja Mikko Jordman.

Muista rekisteröityä: www.educamessut.fi. Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa