• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Eläkeikien noston riitautus etenee

19.01.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ ja kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat riitauttamassa taannoista valittujen eli ammatillisten eläkeikien nostoa. Ammatillinen eläkeikä nousee ensimmäisillä tänä keväänä.

OAJ ja kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat riitauttamassa taannoista valittujen eli ammatillisten eläkeikien nostoa. Ammatillinen eläkeikä nousee ensimmäisillä tänä keväänä.
Kansallinen oikeustie ammatillisen eläkeiän nostosta käydään nyt loppuun, ja sen jälkeen tapaukset viedään tarvittaessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, kertoo OAJ:n työmarkkinalakimies Kai Kullaa.
 
– Lainsäädännön pitää olla voimassa ennen kuin asia riitautetaan, mutta lisäksi eläkeiän on pitänyt jo nousta ja kansalliset keinot on käytettävä loppuun ennen kuin asiasta voi valittaa kansainvälisiin tuomioistuimiin, hän perustelee.
 
OAJ ja pääsopijajärjestöt ovat yhdessä riitauttamassa ammatillisen eläkeiän heikennyksen.
 

Ensimmäiset keissit tänä keväänä

 
Laki tuli voimaan viime vuonna ja ensimmäiset ammatilliset eläkeiät nousevat tänä keväänä. Henkilöillä, joilla ammatillinen eläkeikä täyttyy tänä vuonna, eläkeikä nousee kolmella kuukaudella.
 
– He ovat ensimmäiset, joiden kohdalla OAJ ryhtyy valitustoimiin sen jälkeen, kun he ovat saaneet Kevalta sitovan ennakkopäätöksen eläkeiästään. Ensin valitetaan muutoksenhakulautakuntaan ja sieltä vakuutusoikeuteen, Kullaa sanoo.
 
Kansallinen valitusrumba voi kestää puolitoista vuotta ennen kuin päätökset on saatu, ja tämän jälkeen asian voi viedä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
 

Iso periaatteellinen kysymys

 
Ammatillisen eläkeiän säilyminen on ollut OAJ:lle iso periaatteellinen kysymys. Järjestö on tehnyt hartiavoimin töitä estääkseen ammatillisen eläkeiän noston. 
 
– Kun lakimuutos kaikesta huolimatta hyväksyttiin, lupasimme hoitaa asian loppuun asti ja näin myös teemme, Kullaa sanoo.
 

Asia koskee joitakin tuhansia jäseniä

 
Ammatillinen eläkeikä koskee joitakin tuhansia OAJ:n jäseniä, jotka ovat valinneet ammatillisen eläkeiän viimeistään vuonna 1999. Nuorimmat heistä ovat 1960-luvun alkupuolella syntyneitä.
 
Ammatillisen eläkeiän nosto on herättänyt kysymyksiä OAJ:n jäsenissä. Kaikki eivät muista, ovatko he vuosia sitten valinneet ammatillisen eläkkeen.
 
– Jos on epävarma siitä, onko itse tehnyt tuon valinnan, asian voi tarkistaa soittamalla suoraan Kevaan, Kullaa neuvoo.
 
Teksti: Riitta Korkeakivi
Jaa