• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ilouutinen Helsingistä - Varhaiskasvatuksen opettajille palkankorotus

05.10.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Helsingin varhaiskasvatuksen opettajat saivat ilouutisen Maailman opettajien päivänä 5. lokakuuta, kun kaupunki päätti nostaa varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja.

Helsingin varhaiskasvatuksen opettajien ja varhaiskasvatuksen erityisopettajien palkat nousevat 175 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen. Palkankorotukset perustuvat kunta-alan sopimuksiin ja Helsingin kaupungin palkkakehityssuunnitelmaan.
 
– Helsingin päätös kertoo, että vahva neuvottelukulttuuri ja määrätietoinen vaikuttaminen kannattavat, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa.
Lindroosin mielestä palkankorotus on osoitus siitä, että kaupunki arvostaa varhaiskasvatusta.
 
– Palkkojen kilpailukyky parani. Rahalla osoitetaan aitoa arvostusta. Pelkkä hymistely ei riitä, hän sanoo.
 
Tunnelmat ovat korkealla
 
Kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaisista palkankorotuksista on käyty neuvotteluja Helsingissä. Nyt neuvottelut ovat päättyneet ja kaupunki on tehnyt päälinjaukset palkankorotusten kohdentamiseksi. Korotusten tarkempi kohdentaminen tehdään loppuvuoden aikana neuvottelemalla henkilöstöjärjestöjen kanssa.
 
Jukon helsinkiläinen pääluottamusmies ja OAJ:n valtuutettu Merja Winter on todella tyytyväinen tulokseen.
 
– Tunnelmat ovat korkealla. Tämä on hyvä alku. Se osoittaa, että poliittiset päättäjät ymmärtävät varhaiskasvatuksen vaikuttavuuden ja sen, ettei palkka ole vastannut tehtävän vaativuutta.
 
Winter kertoo, että Helsingissä on tehty pitkään vaikuttamistyötä tehtäväkohtaisten palkkojen nostamiseksi vaativuuden edellyttämälle tasolle hyvässä yhteistyössä kaupungin virkamiesjohdon kanssa.
 
Korotuksia myös esimiehille
 
Myös varhaiskasvatuksen esimiehille ja muille Helsingin varhaiskasvatuksessa työskenteleville on tiedossa palkankorotuksia. Kaupunki kertoo tiedotteessaan panostavansa myös työntekijöidensä henkilökohtaiseen suoritukseen perustuvaan palkkaukseen.  
 
Palkkakehityssuunnitelman määrärahat sisältyvät pormestari Jan Vapaavuoren talousarvioesitykseen, joka julkistetaan keskiviikkona 10. lokakuuta.
  
Kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen piirissä on 26 000 henkilöä Helsingin 37 000 työntekijästä. Muihin sopimusaloihin kuuluvien ryhmien, kuten opettajien, lääkärien ja teknisen henkilökunnan, korotuksista sovitaan loppuvuoden aikana.
 
Teksti: Riitta Korkeakivi