• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Koko pääkaupunkiseutu mukana – Myös Espoossa ja Kauniaisissa palkankorotus varhaiskasvatuksen opettajille

16.10.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Parhaillaan neuvotellaan ympäri Suomea siitä, miten kevään sopimuskierroksella päätetyt paikalliset järjestelyerät jaetaan. Viimeksi varhaiskasvatuksen opettajien ja päiväkodin johtajien palkankorotuksista kertoivat Espoo ja Kauniainen.

Kaikki pääkaupunkiseudun kunnat ovat korottamassa varhaiskasvatuksen henkilöstön palkkoja. Viimeisenä palkankorotuksista tiedotti maanantaina Espoo, joka nostaa varhaiskasvatuksen opettajien kuukausipalkkoja 175 eurolla vuodenvaihteessa. Saman suuruinen korotus koskee myös varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuuriopettajia.
 
Varhaiskasvatuksen erityisopettajien sekä päiväkodin johtajien palkat nousevat Espoossa puolestaan sadalla eurolla.
 
Korotukset tehtiin paikallisten järjestelyerien jaon käsittelyn yhteydessä. Samalla nousevat myös joidenkin sosiaali- terveydenhuollon työntekijöiden palkat.
 
– Järjestelyeristä neuvotteleminen ei tällä kertaa ollut niin vaikeaa, kun ottaa huomioon palkoista, uudesta laista sekä laadukkaasta varhaiskasvatuksesta virinneen julkisen keskustelun. Tämä on jo isohko potti aloillemme, mutta jatkossa työn vaativuus ja myös Espoon kilpailukyky työmarkkinoilla edellyttävät paikallisten erien lisäksi myös kaupungin omaa rahaa, sanoo Espoon lastentarhanopettajien pääluottamusmies Erja Lehtonen.
 
Varhaiskasvatuksen henkilöstölle korotuksia koko pääkaupunkiseudulla
 
Helsinki ilmoitti toissa viikolla samoin 175 euron palkankorotuksesta varhaiskasvatuksen opettajille. Helsingissä päiväkodin johtajillekin on luvassa korotukset, mutta niistä neuvotellaan vielä loppuvuoden aikana henkilöstöjärjestöjen kanssa.
 
Palkat ovat nousemassa myös Kauniaisissa ja Vantaalla. Kauniaisissa varhaiskasvatuksen opettajat, päiväkodin johtajat ja varhaiskasvatuksen erityisopettajat saavat yhteensä 225 euron korotuksen kuukausipalkkaansa ensi vuoden alusta alkaen.
 
Kaupungin henkilöstöjaosto päätti, että kuukausipalkat nousevat 130 euroa järjestelyerien kautta. Tämän lisäksi on odotettavissa, että valtuusto hyväksyy vielä 95 euron korotuksen näiden ammattiryhmien tehtäväkohtaisiin palkkoihin päättäessään ensi vuoden talousarviosta, Kauniainen kertoo tiedotteessaan.
 
Vantaa ilmoitti jo kesäkuussa korottavansa lastentarhanopettajien palkkoja 145 eurolla, ja aloittavansa muuttorahakokeilun. Vantaalla varhaiskasvatuksen erityisopettajien palkat nousevat kuitenkin korkeintaan 40 eurolla. Osalla heistä, kuten myös kaikilla päiväkodin johtajilla, palkat jäävät ennalleen.
 
Muuttorahakokeilussa Vantaan lähikuntien ulkopuolelta rekrytoitaville lastentarhanopettajille, erityislastentarhanopettajille ja päiväkodin johtajille maksetaan 1500 euron suuruinen muuttoraha.
 
Teksti: Matias Manner
 
Juttua on täydennetty 16.10. klo 15:25. Lisätty tiedot Vantaan tiedot varhaiskasvatuksen erityisopettajien ja päiväkodin johtajien osalta.