• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n tavoite toteutumassa: Lakiesitys laskisi sähköisten oppimateriaalien arvonlisäveroa

14.12.2018 - 11.57 Uutinen
Kuvituskuva
Lakiesityksellä on suuri merkitys esimerkiksi lukiossa, jossa opiskelijat kustantavat oppimateriaalinsa itse.

OAJ on pitkään ajanut sähköisten oppimateriaalien arvonlisäveron laskemista samalle tasolle perinteisten oppikirjojen kanssa. Nyt tavoitteen toteutuminen on lähellä.

Suomen hallitus hyväksyi torstaina esityksen arvonlisäverolain muuttamisesta.

Esityksessä arvonlisäverolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että sähköisiin kirjoihin ja sanoma- ja aikakauslehtiin sekä lehtien irtonumeromyyntiin sovellettava verokanta alennettaisiin 24 prosentista 10 prosenttiin.

Muutos kattaisi myös sellaisen sähköisen oppimateriaalin, joka täyttää sähköisten julkaisujen määritelmän yleiset edellytykset. Lakiesitys vastaa siis OAJ:n lausunnossa esitettyyn toiveeseen.

– Tämä lakiesitys on oikein tervetullut. OAJ:n esitys siitä, että maininta oppimateriaaleista saataisiin mukaan lakiesitykseen toteutui, joten nyt ei ole epäselvyyttä siitä, että koskeeko alennettu arvonlisäverokanta myös oppikirjan korvaavia sähköisiä oppimateriaaleja, OAJ:n erityisasiantuntija Olavi Arra sanoo.

Päätös on merkittävä esimerkiksi lukio-opiskelun kannalta

OAJ on ajanut sähköisten oppimateriaalien arvonlisäveroalennusta jo pitkään.

Digitalisaatiosta puhutaan paljon, mutta nykyinen arvonlisäverolaki ei sitä ainakaan edistä. Muutos edistäisi digitalisaatiota ja olisi tärkeä esimerkiksi opiskelijoille, jotka maksavat oppimateriaalinsa itse.

–Nykyisin digitaaliset oppimateriaalit ovat arvonlisäveron vuoksi 14 prosenttia kalliimpia kuin perinteinen oppikirjat. Lakimuutoksella olisi suuri merkitys esimerkiksi lukiossa, jossa opiskelijat kustantavat oppimateriaalinsa itse, Arra sanoo.

Laki mahdollisesti voimaan jo ensi kesänä

Hallituksen hyväksymä lakiesitys menee vielä eduskunnan käsittelyyn. Mikäli eduskunta hyväksyy lain, tulevat muutokset voimaan heinäkuun 2019 alussa. 

 

Teksti: Heikki Pölönen
Kuva: Leena Koskela