• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n sähköisissä jäsenpalveluissa on käyttökatko tiistaista 1.6. klo 16 tiistaiaamuun 15.6.  Lue lisää. Huom! Yhteydenottolomakkeet toimivat normaalisti!

Lempäälä siirtyi uuteen vaka-aikaan – lastentarhanopettajista tuli varhaiskasvatuksen opettajia

13.09.2018 - 13.30 Uutinen
Kuvituskuva

Uusi varhaiskasvatuslaki toi päiväkoteihin varhaiskasvatuksen opettajat. Nimikkeet voitiin ottaa käyttöön syyskuun alussa, kun laki tuli voimaan.

Monet kunnat ovat jo muuttaneet päiväkodeissa työskentelevien lastentarhanopettajien nimikkeet varhaiskasvatuksen opettajiksi. Pirkanmaalla sijaitseva Lempäälä laittoi nimikemuutoksen toimeksi yhtenä ensimmäisistä.

Lempäälän päiväkodeissa työskentelee nyt varhaiskasvatuksen opettajia, varhaiskasvatuksen lastenhoitajia ja varhaiskasvatusyksikön johtajia uuden varhaiskasvatuslain mukaisesti.

Sivistysjohtaja Nina Lehtinen kertoo, että kunnassa halutaan noudattaa positiivista henkilöstöpolitiikkaa, ja siksi uuteen lakiin reagoitiin ketterästi.

– Nimikkeiden muutos kertoo siitä, että päiväkotien henkilöstöä arvostetaan. Lain toteutuminen otetaan huomioon kaikessa henkilöstösuunnittelussa, rekrytoinneissa ja koulutuksessa.

Opettajia palkataan lisää

Uudella varhaiskasvatuslailla on tarkoitus vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua nostamalla henkilöstön koulutusta.

Vuodesta 2030 lähtien päiväkodeissa vähintään kahdella kolmasosalla tulee olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus, josta vähintään puolella varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus. Päiväkodin johtajilla on oltava vähintään varhaiskasvatuksen maisterin tutkinto.

– Nyt mietimme, mikä on se tapa, jolla systemaattisesti edetään, jotta laki toteutuu. Kun uusia vakansseja täytetään, vapautuville paikoille palkataan varhaiskasvatuksen opettajia, Lehtinen kertoo.

Kunnalle positiivista imagoa

Avoimiin työpaikkoihin Lempäälän päiväkodeissa on toistaiseksi saatu hyviä hakijoita. Yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa pyritään pitämään huoli siitä, että heitä löytyy jatkossakin.

Lehtinen uskoo, että varhaiskasvatuksen uudet nimikkeet vaikuttavat Lempäälän imagoon positiivisesti. Ne kertovat kuntalaisille, että kasvatusta ja opetusta arvostetaan. Varhaiskasvatus on silta tulevaisuuteen ja osa yhteistä opinpolkua.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela

Juttua on korjattu 13.9. klo 21.50 henkilöstön kelpoisuuksien osalta vuoden 2030 jälkeen.

 

Lastentarhanopettaja on nyt varhaiskasvatuksen opettaja

Varhaiskasvatuksen tehtävänimikkeet muuttuivat syyskuussa 2018 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain myötä. Laissa säädetään varhaiskasvatuksen opettajan, varhaiskasvatuksen erityisopettajan, varhaiskasvatuksen sosionomin, varhaiskasvatuksen lastenhoitajan ja päiväkodin johtajan kelpoisuuksista.

OAJ ajaa jokaisen varhaiskasvatuksen opettajan etua, koulutustaustasta riippumatta.

Liity joukkoon tai tutustu jäsenetuihin!