• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lukiouudistus edellyttää valtion lisärahoitusta

28.08.2018 - 00.00 Tiedote
Kuvituskuva

Hallitus päättää tänään ja huomenna ensi vuoden menoista. Jo ennestään alimittainen lukiorahoitus uhkaa leikkaantua 2,7 prosenttia aiempien päätösten takia. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii lukiorahoituksen korjaamista.

AJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii lukiorahoituksen korjaamista. – Leikkaus olisi kohtuuton opiskelijoita ja lukioita kohtaan, sillä parhaillaan valmistellaan merkittävää lukiouudistusta. Valtiovarainministeriön esittämä leikkaus on poistettava budjettiriihessä. Se on muutettava lukiokoulutuksen lisärahoitukseksi, Luukkainen vaatii.
 
Elokuussa 2019 tulee voimaan uusi lukiolaki, joka tuo lukioille uusia tehtäviä ja velvoitteita. Niiltä edellytetään yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Lisäksi lukion opiskelijat saavat oikeuden erityisopetukseen ja henkilökohtaiseen ohjaukseen. 
 
– Ammatillisen koulutuksen uudistusta tuettiin 15 miljoonalla eurolla, mikä sekin oli riittämättömästi. Lukio-uudistukseen on osoitettava vähintään vastaava tuki. On kylläkin hämmästeltävä, mikä vimma maan hallituksella on potkia päähän toisen asteen koulutusta, ensin ammatillista kolutusta ja nyt lukiota, Luukkainen huomauttaa.
 
Lukiokoulutuksen kustannukset ovat vuodessa noin 100 miljoonaa euroa suuremmat kuin valtion lukiokoulutukseen osoittama rahoitus. Kunnat maksavat erotuksen omasta pussistaan.
 
Lukioissa on meneillään myös oppimistapojen muutos. Opettajien digiosaamisen lisäämiseksi OAJ vakiinnuttaisi tutoropettajatoiminnan kaikkiin lukioihin. Lukiot varautuvat myös korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamiseen.    
 
– Lukiouudistus on myönteinen, sillä se vahvistaa lukion roolia korkeakouluopintoihin johtavana opintoväylänä. Lukio on myös usein nuorelle lähin toisen asteen opiskelupaikka. Niiden opettajat antavat usein opetusta myös peruskoulun puolella. Jos lukio paikkakunnalla lakkaa, se voi hankaloittaa myös perusopetuksen järjestämistä.
 
– Ikäluokkien pieneneminen uhkaa monin paikoin kuitenkin myös lukion tulevaisuutta. Tulisikin rohkeasti tarkastella lukioiden yhteistyötä yli kuntarajojen. Myös uudet velvoitteet, kuten korkeakoulujen kanssa tehtävä yhteistyö, saattavat ohjata tähän, Luukkainen pohtii.
 
OAJ kiertue käyntiin Ylivieskasta
 
Luukkainen osallistui OAJ:n On the Road -maakuntakiertueen avajaistapahtumaan Ylivieskassa. OAJ pohjustaa kiertueellaan ensi kevään eduskuntavaaleja, joista se haluaa tehdä osaamisvaalit. Se muistuttaa koulutuksen ja varhaiskasvatuksen merkityksestä maamme ja yksilön tulevaisuudelle teemalla #koulutusratkaisee. OAJ haluaa esitellä myös opettajan työn ja opiskelun muutosta.
 
– On tärkeää vaikuttaa paikallisiin päätöksiin, jotka viime kädessä ratkaisevat koulutuksen ja varhaiskasvatuksen laadun. Muistutamme tästä kiertueen yleisötilaisuuksissa. Lisäksi tapaamme kuntajohtoa ja vierailemme opettajien työpaikoilla. Opettajille järjestetään myös oma iltatilaisuus, jossa pohdimme ajankohtaisia edunvalvonnan ja ammatillisia kysymyksiä, Luukkainen kertoo.
 
Ylivieskasta kierros jatkuu 29.8. Tornioon, 17.9. Vantaalle, 20.9. Äänekoskelle, 21.9. Joensuuhun ja 25.9. Lohjalle. Maakuntien terveiset esitellään Maailman opettajien päivän yleisötilaisuudessa ja kansanedustajatapaamisessa 5.10. Sanomatalossa Helsingissä. OAJ julkistaa tällöin myös eduskuntavaalitavoitteensa.