• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Luukkainen OAJ:n valtuustolle: Yhteiskunnan avainala on palautettava kasvun tielle

16.05.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Olli Luukkainen vaati OAJ:n valtuuston avajaispuheessaan, että kahdeksan vuotta kestänyt koulutusleikkauksien ”musta aika” jää viimein historiaan seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Tänä keväänä valittu OAJ:n uusi valtuusto aloitti ensimmäisen kokouksensa keskiviikkona Helsingissä.
 
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toivotti avajaisissa valtuutetut tervetulleiksi järjestön ylimmän päättävän elimen jäseniksi. Hän toivoi valtuutettujen nelivuotiskaudelta moniäänistä vuoropuhelua, jota käydään suoraan ja avoimesti.
 
– Normaali ja oikea tapa yhteisen näkemyksen muodostamiseen on avoin ja rehellinen sekä kaikkia mielipiteitä kuunteleva vuoropuhelu. Järjestötyö onkin kuin orkesterimusisointia, jossa lopputulemana soitetaan samaa kappaletta harmonisesti yhdessä. Joskus esitykseen sisältyy sooloja, joskus esityksessä on voimakkaampaa, joskus hiljaisempaa sointia, Luukkainen kuvaili keskustelua suuressa ammattijärjestössä.
 
Koulutuksen arvo punnitaan eduskuntavaaleissa
 
Luukkainen korosti, että koulutus, kasvatus ja tutkimus ovat keskeisiä aloja, jotka suuntaavat kehittymään pyrkivää yhteiskuntaa. Siten opettajien ja heidän esimiestensä työ edellyttää sekä riittävää perusrahoitusta että mahdollisuuksia koulutuksen sisällölliseen kehittämistyöhön.
 
– On välttämätöntä, että kahdeksan vuoden musta aika koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen resursoinnissa jää tulevien eduskuntavaalien myötä historiaan ja pääsemme seuraavan hallitusohjelman myötä uudelleen kasvun tielle myös edustamamme yhteiskunnan avainalan resursoinnissa, Luukkainen sanoi.
 
Näin ollen opetuksen ammattilaisten äänen on kuuluttava tulevassa hallitusohjelmassa, Luukkainen vaati.
 
– Tähän työhön tarvitaan koko laaja jäsen- ja järjestöaktiivikenttämme sekä yhteistyökumppanimme. Nyt on toimittava eikä hymisteltävä.
 
Erikseen Luukkainen mainitsi, että tulevassa hallitusohjelmassa on oltava kirjaus sisäilmaongelmaisten rakennusten korjaamisesta.
 
– On täysin edesvastuutonta, että ongelman annetaan vain paisua ja samaan aikaan sadat tuhannet suomalaiset työskentelevät sairaissa tiloissa ja menettävät terveytensä.
 
”Rakentamalla, ei repien”
 
Luukkainen moitti julkisen ja yksityisen sektorin asettamista vastakkain poliittisessa keskustelussa ja työmarkkinakentillä. Puheet siitä, että esimerkiksi vain vientiteollisuus olisi ainoa yhteiskuntaan vaurautta tuova toimiala, hän kuittasi tarkoitushakuisina. Menestyksellinen vienti tarvitsee tuekseen vahvaa osaamista ja koulutusta, Luukkainen muistutti.
 
– Onkin loogista, että vientiteollisuuden määrittämästä palkanmaksuvarasta jatkossa kohdennettaisiin puolet julkisen sektorin palkkojen korotuksiin ja muihin työehtoja parantaviin kustannuksiin. Siinä oikeudenmukaisen Suomen mallin pohjaa, Luukkainen viittasi tavoitteeseen mallista, jossa vientiteollisuus määrittäisi kaikkien muidenkin alojen palkankorotukset.
 
– Silti On tärkeää muistaa työmarkkinatoiminnan kultainen sääntö, että rakentamalla saavutetaan yleensä enemmän kuin repien.
 
Teksti: Matias Manner
Kuva: Jarkko Mikkonen
 
Luukkaisen puheen voi katsoa kokonaisuudessaan verkkotallenteena OAJ:n Facebook-sivuilla. Käy myös tykkäämässä OAJ:stä!