• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Maailman parhaiden koulutusmaiden opetusministerit ja opettajajärjestöt huippukokoukseen Suomeen

23.05.2018 - 15.50 Tiedote
Kuvituskuva

Suomi on valittu järjestämään keväällä 2019 seuraava kansainvälinen opetusministereiden ja opettajajärjestöjen huippukokous. International Summit on the Teaching Profession (ISTP) -kokous järjestetään kerran vuodessa OECD:n, opettajajärjestöjen kansainvälisen katto-organisaation Education Internationalin sekä kokouksen järjestäjäksi valitun isäntämaan yhteistyönä.

ISTP-kokoukseen kutsutaan edustajat maailman kahdestakymmenestä koulutusjärjestelmäänsä ja opetushenkilöstöään parhaiten kehittävästä maasta. Lisäksi kokoukseen kutsutaan edustajat viidestä muusta maasta, jotka ovat onnistuneet kehittämään maansa koulutusta esimerkillisesti kuluneen vuoden aikana.
 
– Tämä on iso kunnianosoitus Suomelle. Suomen maine koulutuksen edelläkävijämaana on vahva, ja erityisen kuuluisia ovat suomalaiset opettajat, opettajankoulutus ja ammatin korkea arvostus. Pääsemme näyttämään suomalaista koulutusosaamista käytännössä ja samalla oppimaan, mitä muualla tehdään ja mistä voimme oppia itse, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Hän johti Suomen valtuuskuntaa myös tänä keväänä Lissabonissa järjestetyssä ISTP-kokouksessa.
 
Kokouksesta on muodostunut erityinen korkean profiilin koulutuspäättäjien ja opettajajärjestöjen vuoropuhelun foorumi, joka tarjoaa mahdollisuuden pohtia hyviä koulutuksen käytäntöjä parhaiten menestyvien koulutusmaiden kesken. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden kokemusten vaihtoon eri maiden menestyksen resepteistä ja kehittämisen haasteista. Vuosittain kokouksen päättyessä opetusministerit ja opettajajärjestöjen johto sopivat yhteisestä sitoumuksesta kehitystyön painopisteiksi seuraavalle vuodelle.
 
ISTP -kokouksiin vuosittain osallistunut Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on iloinen Suomen saamasta isännyydestä ensi vuodelle. 
 
– On upeaa, että koulutuksen huippumaiden kutsukongressi saadaan nyt Suomeen. Tämä on osoitus kansainvälisestä suuresta arvostuksesta suomalaista koulutuksen laatua ja koulutusjärjestelmää kohtaan. Myös korkean profiilin aktiivisuutemme viime vuosina ISTP-kongressissa on noteerattu tässä päätöksessä.
 
OECD:n koulutusosaston johtaja Andreas Schleicher luonnehtii Suomea luontevaksi valinnaksi ISTP-kokouksen seuraavaksi isäntämaaksi.
 
– Koulutuksen globaalina edelläkävijämaana Suomi näyttää jatkuvasti tietä luottamuskulttuurin rakentamiselle niin oppilaitosten, opettajien, oppijoiden kuin eri sidosryhmienkin välillä. Samalla Suomen malli näyttää toteen sen, että laadukkaasta oppimisesta on mahdollista huolehtia koulutuksen yhdenvertaisuudesta tinkimättä. Ennen kaikkea Suomen esimerkki, jossa opettajien työ arvostetaan korkealle, rohkaisee muidenkin maiden opettajia ja päättäjiä.