• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ministerit ja opettajajärjestöt koulutuksen huippukokoukseen – keskiössä opettajan professio

20.03.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Pisa-tutkimuksessa menestyvien maiden opettajajärjestöt ja opetusministerit pohtivat tällä viikolla opettajuuden haasteita ja mahdollisuuksia.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja opetusministeri Grahn-Laasonen osallistuvat tällä viikolla Lissabonissa International Summit on the Teaching Profession -huippukokoukseen.
 
Jo kahdeksatta kertaa järjestettävä kokous tuo yhteen opetusministerit ja opettajajärjestöjen puheenjohtajat paristakymmenestä Pisa-tutkimuksessa parhaiten menestyneestä maasta.
 
– Kokous on ainulaatuinen mahdollisuus opettajajärjestön puheenjohtajille ja ministereille sekä koulutuksen asiantuntijoille keskustella ja toimia laadukkaan ja yhdenvertaisen koulutuksen puolesta. Opettajajärjestöistä puhutaan koulutusjärjestelmän muistina, joka tuo koulutuspolitiikan kehittämiseen yli hallituskausien ulottuvaa pysyvyyttä ja pitkäjänteisyyttä, OAJ:n kansainvälisten asioiden koordinaattori Anders Rusk sanoo.
 
International Summit on the Teaching Profession on Ruskin mukaan noussut nopeasti maailman tärkeimmäksi foorumiksi koulutuksen vuoropuhelulle.
 
– Lissabonin kokous antaa mahdollisuuksia rakentavaan ja avoimeen kokemustenvaihtoon tehokkaista julkisen sektorin koulutusstrategioista sekä koulutuksen käytännöistä, Rusk sanoo.
 

Agendalla opettajan professio
 
Huippukokouksen teemana on tänä vuonna opettajan profession uudet haasteet ja mahdollisuudet julkisessa koulutuksessa.
 
Opettajuuden lisäksi keskustellaan esimerkiksi koulujen roolista ja merkityksestä osana yhteisöjään sekä siitä, miten opettajajärjestöt ja poliitikot voivat yhdessä edistää pedagogiikan kehittymistä ja opettajien hyvinvointia. 
 
– Opettajuutta ja koulutuksen merkitystä pohditaan erittäin monipuolisesti. Keskusteluissa pohditaan muun muassa sitä, kuinka koulutusjärjestelmä voisi tukea ja rohkaista opettajia jakamaan ja arvioimaan uutta ja innovatiivista pedagogiikkaa, unohtamatta uuden teknologian mahdollisuuksia. Keskiössä on myös se, miten päättäjät ja opettajajärjestöt voivat edistää opettajien hyvinvointia ja tukea opettajuutta, joka vastaa aikamme haasteisiin, Rusk tiivistää.
 
Ennen huippukokouksen alkamista maailman opettajajärjestö Education International järjestää valmistelevan kokouksen, jossa opettajajärjestöt pääsevät keskustelemaan huippukokouksen yhteisistä tavoitteista.
 
International Summit on The Teaching Profession
 
  • ISTP järjestetään jo kahdeksatta kertaa. Tänä vuonna kokous järjestetään 22.–23.3.2018 Lissabonissa, Portugalissa.
  • Huippukokouksen järjestävät yhteistyössä Portugalin hallitus, taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD sekä maailman opettajajärjestö Education International.
  • Suomen delegaatioon osallistuvat opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen ja OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen lisäksi Suomen rehtorien puheenjohtaja Antti Ikonen, ministerin erityisavustaja Daniel Sazonov sekä OAJ:n kansainvälisten asioiden koordinaattori Anders Rusk.