• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Miten kesä vaikuttaa päiväkotien toimintaan? Erityisasiantuntija vastaa

27.05.2019 - 12.17 Uutinen
Kuvituskuva

Kesällä oppimisympäristö saattaa laajentua enemmän ulos, mutta muutoin päiväkotien toimintaa ohjaavat normaaliin tapaan varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatussuunnitelmat. Erityisasiantuntija Kirsi Suttonin mukaan suunnittelutyö saattaa jopa lisääntyä ryhmien ja päiväkotien yhdistämisten vuoksi.

Miten vaikuttaa ryhmien ja päiväkotien yhdistämiset?
 
Vaikka lapsia voi kesällä olla päiväkodeissa hieman tavallista vähemmän, lapsiryhmien ja päiväkotien yhdistämiset lisäävät toiminnan suunnittelua. 
 
– On otettava huomioon, että varhaiskasvatukselle astettujen tavoitteiden pitää toteutua joka päivä, myös kesällä. Asiaan on ottanut kantaa mm. Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Sutton sanoo.
 
Kun lapset eivät ole tuttuja itselle eivätkä keskenään, opettajan on suunniteltava toimintaa normaalia enemmän. Lasten mukana toisesta ryhmästä tai päiväkodista siirtyy yleensä myös henkilökuntaa, siksikin yhteissuunnitteluaikaa tarvitaan.
 
Millaisia ovat vastuukysymykset?
 
Jokaisessa yksikössä on aina oltava nimetty johtaja, siksi varajohtajat ottavat kesällä enemmän vastuuta. Myös lomien jaksotus on tärkeää.
 
Isoissa kaupungeissa lautakunta päättää ensin, mitkä päiväkodit ovat kesällä kiinni. Sen jälkeen alueellisesti sovitaan päiväkodin johtajien ja henkilökuntien lomista.
 
Kesäajan suunnittelu on iso työmaa erityisesti päiväkodinjohtajalle, ja valmistautuminen vaatii huolellisuutta. Vastuiden on oltava kunnossa, ja siirrettävää tietoa on paljon. Osa tiedosta on salassa pidettävää, osan täytyy kulkea päiväkodin ja osan taas ryhmän tasolla.
 
Varhaiskasvatuksen opettaja vastaa lapsiryhmänsä toiminnasta ja sen suunnittelusta.
 
Lapsen turvallisuuden on säilyttävä muutoksista huolimatta. On erittäin tärkeää, että esimerkiksi tieto ruoka-aineallergioista sekä lapsen erilaisista pedagogisista erityistarpeista siirtyy.

Miten käy erityisen tuen?
 
Yhdistämiset saattavat valitettavasti heikentää erityistä tukea tarvitsevien lasten mahdollisuutta saada tukea. Lapsi ei välttämättä pääse kesäpäiväkodissa pienryhmään tai tutun henkilökunnan ryhmään.
 
Teksti: Maija-Leena Nissilä
 
Uutinen on ilmestynyt alun perin 31.5.2018 ja muokattu 27.5.2019. Lastentarhanopettajan nimike on muutettu varhaiskasvatuksen opettajaksi, ja tekstiin on lisätty Kirsi Suttonin sitaatti varhaiskasvatuksen tavoitteiden toteutumisesta.