• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Nyt loppui virkojen pihistely: Gradia perustaa satoja lehtorinvirkoja

22.08.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n neuvottelutavoite täyttyy, kun Jyväskylän koulutuskuntayhtymään Gradiaan perustetaan 360 uutta virkaa. OAJ:n puheenjohtaja ja Gradian luottamusmies kiittelevät päätöstä, joka selkeyttää opetushenkilöstön tilannetta.

Koulutuskuntayhtymän hallitus päätti 360 uuden viran perustamisesta keskiviikkona kokouksessaan. Uusista viroista 339 on lehtorin ja 21 kokoaikaisen opinto-ohjaajan virkaa.
 
Päätös ei sentään tarkoita, että Gradiassa avautuisi satoja opettajan työpaikkoja, vaan kyse on Gradian työsopimussuhteisten aikuiskouluttajien sekä entisessä ammattiopistossa työskennelleiden päätoimisten tuntiopettajien siirtämisestä opettajan virkoihin.
 
Virkojen perustaminen on kuitenkin opettajien kannalta hyvin myönteinen uutinen, sanoo Gradian luottamusmies Timo Tourunen.
 
– Päätös selkiyttää opettajien tilannetta erittäin paljon. Yhteistoimintaprosessi lähti alun perin aikuisopettajien työsuhteiden virkasuhteistamisesta, mutta matkan varrella se laajeni koskemaan myös ammatillisen koulutuksen nuorisopuolen opettajia sekä Jyväskylässä että Jämsässä, neuvotteluissa mukana ollut Tourunen kertoo.
 
Päätöstä kiittelee myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.
 
– Gradia näyttää päätöksellään tässä asiassa hyvää esimerkkiä koko ammatillisen koulutuksen kentälle. Reformin toteutumisen yksi ehdoton edellytys on luottamuksen vahvistaminen henkilöstössä ja tämä vastuullinen päätös tukee sitä. Odotan, että ammatillisen koulutuksen järjestäjät kautta linjan tekevät vastaavia päätöksiä, Luukkainen sanoo.
 
OAJ:n neuvottelutavoite täyttyi
 
Virkoihin siirto tuli mahdolliseksi ammatillisen reformilain siirtymäsäännöksen myötä. Säännöksen mukaan siirto virkasuhteeseen voidaan tehdä ilman julkista hakumenettelyä tämän vuoden aikana, kun tietyt ehdot täyttyvät.
 
Timo Tourusen mukaan virkojen perustaminen on juuri sitä, mitä OAJ Keski-Suomi lähti neuvotteluista hakemaan.
 
– Virkasuhteissa on ollut varsinkin nuorisopuolella vinoutumaa, jota yhdessä työnantajan kanssa haluttiin lähteä korjaamaan samalla kertaa. Päätös osoittaa, että työnantaja näkee ammatillisella koulutuksella jatkuvuutta, Tourunen kiittelee.
 
”Viesti ammatillisen koulutuksen vakaudesta”
 
Gradian kokonaishenkilöstömäärä on 1100, josta runsaat 68 prosenttia on opetushenkilöstöä. Uusien virkojen myötä lähes 90 prosenttia vakinaisista ammatillisista opettajista on viroissa.
 
–  Vaikka palvelussuhteiden määrä ei muutoksessa lisäänny, on ammatillisen koulutuksen lehtorien määrän moninkertaistaminen ja kokoaikaisten opinto-ohjaajien virkojen perustaminen tärkeä viesti vakaudesta ja uskosta ammatillisen koulutuksen tulevaisuuteen, toteaa koulutuskuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski Gradian tiedotteessa.
 
OAJ:ltä pitkäjänteistä edunvalvontaa
 
Päätöksen voi nähdä suunnanmuutoksena jatkumossa, jonka aikana Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä on nähty vaikeampiakin aikoja. Esimerkiksi vuosien 2016–17 yt-neuvotteluissa toteutettiin irtisanomisia, osa-aikaistamisia, päätettiin määräaikaisia työsuhteita, eikä eläkkeelle jääneiden tilalle aina palkattu uusia opettajia.
 
– Luottamusmiehet, opettajayhdistys ja myös OAJ:n toimiston työntekijät ovat neuvotelleet ja keskustelleet virkarakenteen muutosprosessista työnantajan kanssa jo pidemmän aikaa. Toki on hienoa, että välillä edunvalvontatyössä saadaan tällaisia onnistumisia, Tourunen sanoo.
 
Teksti: Matias Manner