• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ aloitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityisissä päiväkodeissa

08.10.2018 - 07.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityisissä päiväkodeissa alkoi tänään 8. lokakuuta. Kiellolla vastustetaan maan hallituksen aikeita heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä.

OAJ:n jäsenistä ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon osallistuvat yksityisissä päiväkodeissa työskentelevät varhaiskasvatuksen opettajat ja päiväkodin johtajat. Kielto on voimassa toistaiseksi. Se ei tässä vaiheessa koske kuntien päiväkoteja.

Neuvottelujohtaja Petri Lindroos muistuttaa, että ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon tarvitaan jokaista OAJ:n jäsentä.

– Kieltäytymällä ylitöistä ja vuoronvaihdoista jäsenemme voivat oikeasti vaikuttaa siihen, ettei irtisanomissuojaa heikennetä, hän sanoo.

Irtisanomissuojaa ei saa heikentää

OAJ:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto kohdistuu irtisanomissuojan heikennystä, ei työnantajaa vastaan. Lindroos muistuttaa, että irtisanomissuojan heikentäminen saattaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan yrityksen koon perusteella. Lisäksi heikennys kohdistuisi OAJ:n naisvaltaisimpaan jäsenryhmään.

Käytännössä ylityö- ja vuoronvaihtokielto tarkoittaa sitä, että OAJ:n jäsenet eivät tee ylitöitä eivätkä vaihda työvuoroja. Kielto koskee päiväkoteja, joissa noudatetaan joko Yksityisen sosiaalipalvelualan tai Avaintyönantajat Avaintan työehtosopimusta. OAJ:n luottamusmiehet on rajattu kiellon ulkopuolelle.
 
Teksti: Riitta Korkeakivi