• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ ehdottaa lukiodiplomia vaihtoehdoksi viidennelle pakolliselle yo-aineelle

29.11.2018 - 13.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ puoltaa hallituksen esitystä uudeksi ylioppilastutkintolaiksi. Järjestö kuitenkin esittää, että viidennen pakollisen aineen voisi korvata taito- ja taideaineiden lukiodiplomilla.

OAJ ehdottaa lukiota koskevien lakimuutosten lausunnossaan, että lukio-opiskelija voisi halutessaan korvata lukiodiplomilla viidennen pakolliseksi tulevan ylioppilaskokeen.

Tukisi laaja-alaista yleissivistävyyttä

Meneillään olevaan ylioppilastutkintolain uudistukseen asia ei ehdi, mutta OAJ:n mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä tulisi selvittää lukiodiplomin käytön edellytykset ylioppilastutkinnossa.

– Lukion laaja-alaisen yleissivistävyyden kannalta olisi eduksi, jos yo-tutkinnossa olisivat mukana myös taito- ja taideaineet. Monella lukiolaisella on osaamista, joka pitäisi olla mahdollista näyttää. Käytännössä lukiodiplomien tämänkaltainen käyttö edellyttäisi niiden arvioinnin kehittämistä yhteismitalliseksi, sanoo OAJ:n erityisasiantuntija Olavi Arra.

Diplomit jo käytössä, vaihtelu suurta

Lukiodiplomit ovat taito- ja taideaineissa – kuten kotitaloudessa, kuvataiteessa, käsityössä, liikunnassa, mediassa, musiikissa, tanssissa ja teatterissa – annettavia näyttökokeita. Niiden järjestäminen on lukioille vapaaehtoista ja valtakunnallisesti lukiodiplomien käytössä onkin suurta vaihtelua.

Viidettä pakollista ainetta OAJ ei vastusta, vaan näkee myös sen tukevan lukion yleissivistävää tehtävää. Kirjoitettavien aineiden lisääminen kuitenkin tarkoittaa lisää kokeiden alustavaa korjaamista sekä koesalijärjestelyihin liittyvää työtä, mikä ei saa OAJ:n mukaan jäädä korvaamatta lukioille.

Ylioppilastutkintolain on tarkoitus tulla voimaan yhdessä lukiolain kanssa ensi vuoden elokuussa. Muutokset koskevat kokelaita, jotka aloittavat ylioppilastutkinnon suorittamisen vuonna 2022.

Lue OAJ:n lausunto ylioppilastutkintolakiin täältä.

Teksti: Matias Manner

Kuva: Leena Koskela