• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ näkyy Pride-kulkueessa – ”Tasa-arvo on must!”

25.06.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ Pääkaupunkiseutu kannustaa jäseniään mukaan Helsingin pride-kulkueeseen. Valtuutettu Gretel Ruuskanen haluaa olla tekemässä koulumaailmasta turvallista ja tasa-arvoista niin lapsille kuin aikuisille.

Erityisopettajana työskentelevälle OAJ:n valtuutetulle Gretel Ruuskaselle pride-kulkue on jokakesäinen perinne. Erityiseksi tulevan lauantain kulkueen tekee kuitenkin se, että hän marssii tasa-arvon puolesta OAJ:n lipun alla.
 
– Mielestäni on tärkeää, että liittomme on mukana kulkueessa ja että näymme tasa-arvoasioissa. Valtuutettuna haluan tuoda esiin järjestön strategiaa, joka korostaa oikeudenmukaisuutta sekä kaikkien yhdenvertaista ja tasa-arvoista kohtelua, Ruuskanen sanoo.
 
Tasa-arvon puolesta pitää ääntä myös OAJ Pääkaupunkiseudun puheenjohtaja Hanna Iso-Kuortti. Hän kannustaa kaikkia jäseniä kulkueeseen mukaan.
 
– Tasa-arvo on must! Sen puolustaminen ei ole vain vähemmistöjen asia, vaan pride-kulkueessa kuka tahansa voi matalalla kynnyksellä ja hyvällä fiiliksellä ottaa kantaa tasa-arvon puolesta, Iso-Kuortti sanoo.
 
 
Opettajat ovat suunnannäyttäjiä
 
Jo viime vuonna OAJ:ssä kannustettiin jäseniä mukaan tasa-arvojuhlaan. Koulutusjohtaja Heljä Misukka muistutti, että opettajat ovat avainasemassa yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisessa. 
 
– Ilman muuta opettajat näyttävät suuntaa. Jo opetussuunnitelmissa korostetaan opettajan roolia yhdenvertaisuuden, suvaitsevaisuuden ja moniarvoisuuden edistäjänä, Misukka sanoi.
 
 
Rohkeutta olla oma itsensä
 
Monelle OAJ:n jäsenelle asia on myös henkilökohtaisella tasolla merkittävä. Gretel Ruuskanen on itse sateenkaariperheen äiti. Hän muistuttaa OAJ:n työolobarometrin paljastaneen hurjia lukuja siitä, kuinka moni opettaja kokee kiusaamista.
 
Valtuutettuna Ruuskanen haluaa edistää sitä, että kukaan ei joudu pelkäämään kiusatuksi tai syrjityksi tulemista vaan että kaikki uskaltavat olla omia itsejään työelämässä. 
 
– Osa opettajista valitsee tietoisesti, että pitää työn ja yksityiselämän visusti erillään toisistaan. Tämä valinta ei kuitenkaan saa johtua pelosta, Ruuskanen sanoo.
 
Hän arvioi, että etenkin pienemmillä paikkakunnilla pelko pitää monet kaapissa.
 
– Opettaja tekee kollegoidensa, oppijoiden ja huoltajien kanssa työtä koko persoonallaan. Siksi on erityisen tärkeää, että kenenkään ei tarvitse pelätä olla oma itsensä. Luulen, että ainakin pienillä paikkakunnilla vähemmistöjen edustajat pysyttelevät kaapissa, ettei seksuaalinen suuntautuminen vaikuttaisi esimerkiksi työpaikan saantiin. Näin ei saisi olla, vaan kaikkien pitäisi halutessaan tulla kaapista ulos, Ruuskanen sanoo. 
 
 
Maanantaina perhetapahtuma, lauantaina kulkue
  • Helsinki Pride -tapahtumaa vietetään Helsingissä juhannuksen jälkeisellä viikolla 25.6–1.7.2018. Koko ohjelman löydät osoitteesta helsinkipride.fi.
     
  • Maanantaina 25.6. klo 15–18 Akava järjestää rennon ja värikkään perhetapahtuman Helsingin Narinkkatorilla yhdessä SAK:n, STTK:n ja EK:n kanssa. Lapsia viihdyttävät paikan päällä musiikkiteatteriduo Mimi ja Kuku. Tarjolla on kahvia, mehua, karkkia ja ilmapalloja. Aikuisille on katettu lisäksi tietoa työelämän yhdenvertaisuudesta. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Monimuotoiset perheet -verkoston kanssa. Perhetapahtumalla työmarkkinajärjestöt haluavat muistuttaa, että syrjintä ja häirintä ovat työelämässä kiellettyjä. Työpaikoilla pitää olla tilaa erilaisille ihmisille ja kaikenlaisten perheiden vanhemmille. Lue lisää ja klikkaa mukaan Facebookissa.
     
  • Lauantaina 30.6. järjestettävä kulkue on iloinen, värikäs ja äänekäs mielenilmaus yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta. Kulkueeseen osallistuvat kokoontuvat Senaatintorille klo 12, ja kulkue lähtee liikkeelle kohti Kaivopuistoa klo 13. OAJ:läiset marssivat osana keskusjärjestöjen blokkia eli kulkuepaikkaa. Tunnistat porukan sateenkaarevasta OAJ-banderollista. Klikkaa mukaan OAJ:n tapahtumaan myös Facebookissa ja jaa tietoa tapahtumasta kollegoillesi!
 
Teksti: Heikki Pölönen
Jaa