• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ vaatii budjettiriihestä lisärahoitusta jatkuvan oppimisen edistämiseen

21.08.2018 - 00.00 Tiedote
Kuvituskuva

Osaajapulan taittaminen, työllisyyden parantaminen ja jatkuvan oppimisen edistäminen ovat mittavia tavoitteita, joiden toteuttamiseksi Sipilän hallituksen on välttämätöntä osoittaa lisärahoitusta elokuun budjettiriihessä.

Aikuisten jatkuvan oppimisen edistäminen edellyttää korkeakouluilta uusia askelia. OAJ kannattaa parhaillaan lausuntokierroksella olevaa korkeakoululain muutosesitystä, jossa korostuu korkeakoulujen rooli aikuisten osaamisen kehittämisessä.
 
– Korkeakoulujen on oltava mukana torjumassa osaajapulaa ja edistämässä työllisyyttä. Jatkuvan oppimisen rahoitus pitää kuitenkin turvata nykyisen budjettikehyksen ulkopuolelta, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen korostaa.
 
– Korkeakoulututkintojen lukumäärä on jo pitkään kasvanut, vaikka opetus- ja tutkimushenkilöstön määrä on vähentynyt tuhansilla. Korkeakouluille ei voi antaa uusia tehtäviä, ellei niille samalla anneta riittäviä resursseja toimia. Muutoin ne syövät jälleen rahaa opetukselta ja tutkimukselta, Luukkainen tähdentää.
 
Luukkainen kehittäisi myös ammatillista opintoväylää aikuisille. OAJ on ehdottanut avoimen ammattiopetuksen kokeilua, joka tukisi ammatin vaihtajia ja sivutoimisesti opiskelevia.
 
Erityisopetuksen puutteet korjattava
 
OAJ esittää lisärahoitusta myös erityisopetukseen. Vain kolme prosenttia opettajista pitää erityisopetuksen resursointia riittävänä. Erityisen paljon puutteita on peruskoulun osa-aikaisessa erityisopetuksessa.
 
– Kunnille pitää tarjota lisärahoitusta erityisopetukseen ja kohdentaa sitä erityisesti kouluille, jotka toimivat haastavilla alueille, joilla on paljon työttömyyttä, keskimääräistä alhaisempi koulutusaste tai suuri vieraskielisen väestön osuus. Raha kohdennettaisiin erityisopettajien palkkaamiseen. Kysymys on lasten oppimismahdollisuuksien yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta.
 
Luukkaisen mielestä on uskomatonta ja edesvastuutonta, että valtiovarainministeriön esityksessä lukiorahoitus putoaa entisestään, kun samaan aikaan valmistellaan lukiouudistusta. Uusi lukiolaki tulee voimaan ensi vuonna, ja ensi syksystä lähtien lukiot velvoitetaan muun muassa tekemään yhteistyötä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa.
 
– Ammatillisen reformin toimeenpanoa rahoitettiin 15 miljoonalla eurolla, mikä sekin oli alimitoitettu tuki. Nyt tukea tarvitaan myös lukion uudistamiseen, Luukkainen muistuttaa.
 
OAJ jatkaisi hyviä tuloksia tuottanutta perusopetuksen tutoropettajatoimintaa. – On todellinen uhka, että erinomaiseksi todettu vertaistuki opettajien digiosaamisen ja opetuksen vahvistamiseksi loppuu monessa kunnassa. Sitä tulee pikemminkin vahvistaa ja saada tutoropettajien toiminta vakiinnutetuksi lukioissa ja käyntiin ammatillisissa oppilaitoksissa, Luukkainen tähdentää.
 
OAJ haluaa osaamisvaalit
 
Olli Luukkainen puhui tänään järjestön vaikuttajatapaamisessa Lukuvuoden avajaisissa. OAJ julkisti tilaisuudessa eduskuntavaalien kampanjatunnuksensa #koulutusratkaisee.
 
– Haluamme tehdä ensi kevään eduskuntavaaleista osaamisvaalit. Teemme työtä sen eteen, että koulutus, kasvatus ja tutkimus nousevat seuraavan hallitusohjelman keskiöön, Luukkainen tähdentää.
 

Ensi kevään eduskuntavaaleihin tähyävä OAJ on the Road -maakuntakiertue käynnistyy 28.8. Ylivieskasta. Kuudelle paikkakunnalle ulottuva kierros päättyy Maailman opettajien päivänä 5.10. Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä järjestettävään yleisötilaisuuteen, jossa OAJ julkistaa eduskuntavaalitavoitteensa.

Jaa