• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ valmistelee järjestöllisiä toimia irtisanomissuojan heikentämistä vastaan

30.08.2018 - 00.00 Tiedote
Kuvituskuva

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on ryhtynyt valmistelemaan järjestöllisiä toimia työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämisesitystä vastaan.

Maan hallitus valmistelee työsopimuslain muutosta, joka helpottaisi irtisanomista alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. OAJ:n jäsenistöstä työsuhdeturvan heikentäminen koskisi esimerkiksi pienten yksityisten päiväkotiyritysten ja koulujen sekä musiikki- ja kuvataideoppilaitosten opettajia.
 
OAJ:n hallitus päätti 22.8. aloittaa järjestöllisten toimien valmistelun, mikäli maan hallitus jatkaa työsuhdeturvan heikentämismallinsa valmistelua. Eilen päättyneen budjettiriihen yhteydessä ilmeni, ettei hallitus ole luopumassa heikennysesityksestään.
 
– Kyse olisi laajasta muutoksesta, joka koskisi yksityisalalla suurta joukkoa yrityksiä ja opetus- ja kasvatusalalla satoja työntekijöitä. Tehtyjen selvitysten perusteella ei ole selkeää näyttöä siitä, että irtisanomisen helpottaminen lisäisi työllistämistä. Suomessa irtisanominen ei ole tähän mennessäkään ollut kohtuuttoman vaikeaa. Myöskään pärstäkerroin ei saa olla peruste irtisanomiselle. Nyt hallituksen esitys mahdollistaisi sen, Luukkainen toteaa.
 
OAJ ei vielä tässä vaiheessa kerro, mitä järjestölliset toimet sisältävät ja mihin ne kohdistuvat.