• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:lle ja Hyrian opettajille sakot ulosmarssista

23.05.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Työtuomioistuin määräsi Hyrian opettajat ja OAJ:n maksamaan hyvityssakkoja Sivistystyönantajille työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Opettajapuolen mukaan se oli pakotettu mielenilmaukseen.

Hyria Koulutus Oy:n toimipisteissä joulukuussa järjestetty kolmen tunnin ulosmarssi aiheutti Hyrian opettajille 1100 euron ja OAJ:lle 2500 euron hyvityssakot. Asian ratkaisi työtuomioistuin.

Opettajat ja OAJ myönsivät järjestäneensä mielenilmauksen, mutta kiistivät työrauhavelvoitteen rikkomisen. Vastauksessaan opettajapuoli totesi, että paikallisyhdistyksellä on perusteltu syy nostaa asia julkisuuteen mielenilmauksen kautta.
 
Hyrian opettajien ja OAJ:n mukaan Hyria alkoi syksystä 2017 alkaen korvaamaan opettajankoulutuksen saaneita opettajia edullisimmilla ohjaajilla.

”Hyria irtisanoi vuonna 2017 yhteensä 11 opettajaa ja palkkasi samaan aikaan opettajavajeen täyttämiseksi 15 ohjaajaa. Ohjaajat tekivät täsmälleen samoja opetustehtäviä kuin irtisanotut opettajat”, opettajapuolen vastauksessa todettiin ja korostettiin toiminnan vaarantavan opiskelijoiden oikeuden opetukseen, tukeen ja ohjaukseen.

Myös työtuomioistuimen perusteluissa todetaan, että ulosmarssia edeltävänä syksynä OAJ oli aktiivisesti pyrkinyt ratkaisemaan työtaisteluun johtaneita erimielisyyksiä neuvottelemalla niistä Hyrian johdon kanssa.

Hyria tarjoaa ammatillista koulutusta Hyvinkään ja Riihimäen seudulla.