• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n oppivelvollisuusmallin näkemykset saivat Kuntaliitolta tukea

20.04.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n koulutusasianpäällikkö Nina Lahtinen otti ilolla vastaan Kuntaliiton ehdotuksen selvittää maksuttoman esiopetuksen alkamista 5-vuotiaana.

Oppivelvollisuusmallin uudistaminen puhuttaa nyt paljon. Maaliskuussa OAJ julkisti oman mallinsa. Tänään puolestaan Kuntaliitto julkisti omia ehdotuksiaan oppivelvollisuudesta sekä laskelmia kustannuksista.
 
OAJ:n koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtinen on mielissään, että Kuntaliiton ehdotukset tukevat OAJ:n esitystä.
 
– Kuntaliitto ehdottaa selvitystä maksuttoman esiopetuksen alkamisesta 5-vuotiaana.Näen tämän tukena OAJ:n esitykselle siitä, että esiopetus alkaisi jo 5-vuotiaana. OAJ:n oppivelvollisuusmallin kanssa saman suuntaisia ovat myös Kuntaliiton esitys joustavasta koulun aloittamisesta 6–8-vuotiaana sekä siitä, että oppilas etenisi opinnoissaan saavutettuaan seuraavassa vaiheessa tarvittavat tiedot ja taidot, Lahtinen sanoo.
 
Kuntaliiton tavoin myös OAJ korostaa panostamista varhaiseen havaitsemiseen ja puuttumiseen.
 
– Tässä saattavat tosin meidän keinot olla erilaiset kuin Kuntaliitolla, koska he eivät ainakaan vielä esitä erityisopettajien määrän lisäämistä kuten OAJ teki, Lahtinen myöntää.
 
Perusrahoitus kuntoon
 
Kuntaliitto peräänkuuluttaa riittävää perusrahoitusta, joka takaa laadukkaan perusopetuksen järjestämisen. Tätä myös OAJ vaatinut jo pitkään, joten huoli on yhteinen.
 
– OAJ on tuonut esille myös samaa näkemystä siitä, että kohdennetaan rahoitusta perusrahoitukseen sekä hallituskausien mittaisiin ja niitä ylittäviin hankerahoituksiin.
 
Erityisen iloinen Lahtinen on siitä, että Kuntaliitto laajentaisi joustavan perusopetuksen koskemaan kaikkia oppilaita ja vahvistaisi oppilaanohjausta. Nämäkin ovat osa myös OAJ:n oppivelvollisuusmallia. Kuntaliiton esitys jatketusta oppivelvollisuudesta vastaa OAJ näkemystä siitä, että oppivelvollisuus jatkuisi perusopetuksessa 17 ikävuoden jälkeenkin, jos päättötodistusta ei ole vielä saatu.
 
Ehdotuksissa myös eroja
 
Toisen asteen osalta näkemykset OAJ:n ja Kuntaliiton malleissa eroavat. OAJ kannattaa oppivelvollisuuden pidentämistä 19 vuoteen asti, jolloin se kattaisi myös lukion tai ammatillisen koulutuksen opinnot. Kuntaliitto ei.
 
– Vaikka perusnäkemyksessä on valtava ero, on silti ilo huomata, että muutokset, joita toiselle asteelle kaipaamme, ovat osittain yhteneviä. Molemmat puhumme nivelvaiheen ohjauksen puolesta sekä erityisopetuksen vahvistamisesta myös toisella asteella.
 
Oppivelvollisuuden uudistamisesta ja koulutuksen perusrahoituksesta eduskuntavaaliteema
 
Lahtinen pitää merkittävänä sitä, että myös Kuntaliitto viestii puolueiden suuntaan omalla ulostulollaan siitä, että oppivelvollisuuden uudistaminsesta sekä opetuksen perusrahoituksen riittämättömyydestä käydään seuraavissa eduskuntavaaleissa keskustelua.
 
OAJ:n mielestä oppivelvollisuuden uudistamisen tulee olla yksi keskeisin asia, josta seuraavassa hallitusohjelmassa linjataan.
 
– Kyse on uudistuksista, joita ei voi toteuttaa kertarysäyksellä, vaan niitä on lähdettävä edistämään suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Siksi myös kustannuslaskelmissa ja investoinneissa olisi huomioitava vahvasti tulevaisuuden ennusteet ja kehitystrendit eikä katsoa kustannuksia vain nykytilanteen pohjalta, Lahtinen toteaa.
 
 
Teksti ja kuva: Heikki Pölönen
Jaa