• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ole tarkkana työnhaussa: pelkkä tuntiopettajan nimike ei riitä

18.01.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n neuvottelupäällikkö muistuttaa, että tuntiopettajan viranhoitomääräyksestä pitää selvitä palkkauksen perusteet.

Tänä keväänä on jälleen auki satoja tuntiopettajan pestejä ympäri Suomea. OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen kehottaa tuntiopettajaksi hakevia valppauteen.
 
 
– Työnhakijan kannattaa olla valppaana, ettei osta sikaa säkissä, sillä rekrytoinneissa kikkaillaan myös lain vastaisesti, Urpilainen sanoo.
 
Kun työpaikan kanssa tärppää, on syytä varmistaa, että palkan perusteet määritellään viranhoitomääräyksessä. Se pitää tehdä kaikille kunnan opettajan tehtävissä oleville, siis myös tuntiopettajille, koska kaikki opettajat ovat virkasuhteessa ja heihin noudatetaan kunnallista viranhaltijalakia nimikkeestä riippumatta.
 
– Tämä ei ole muotoseikka, vaan kunnallisen viranhaltijalain edellytys. Laki edellyttää määräystä, josta ilmenevät palkkauksen perusteet. Pelkkä tuntiopettajan nimike jättää palkkauksen perusteet täysin auki ja on siten lain kirjauksen vastainen, Urpilainen korostaa.
 
Pelkkä tuntiopettajan nimike ei siis kerro, määräytyykö palkka kuukausipalkkana vai tuntipalkkana. Samalla palkka voi lukuvuodesta toiseen vaihdella oleellisesti.
 
– Kyseessä on siis tietynlainen ”nollasopimus”, joka voi johtaa jatkuvaan epävarmuuteen työn ja toimeentulon riittävyydestä, ellei palvelussuhteen ehtoja tarkenneta viranhoitomääräyksessä, Urpilainen sanoo.
 
Päätoimisuus merkittävä viranhoitomääräykseen
 
Suurin osa OAJ:n jäsenistä on opettajan viroissa. Virassa opetustunteja on vähintään opetusvelvollisuuden verran, ja palkka on taulukon mukainen kuukausipalkka.
 
Tuntiopettajilla tilanne on erilainen. Päätoimisellakin tuntiopettajalla opetustunteja on vähintään 16, ja kuukausipalkka määräytyy tuntien suhteesta opetusvelvollisuuteen. Sivutoimisen tuntiopettajan tilipussi on puolestaan tuntipalkkaperusteinen ja jää merkittävästi jälkeen päätoimisen palkasta.
 
Jos työpaikkailmoituksessa tuntiopettajan tehtävää ei määritellä päätoimiseksi, työmäärä voi Urpilaisen mukaan vaihdella yhdestä viikkotunnista opetusvelvollisuuteen ja sen ylikin.
 
Työnantaja ei siis sitoudu tuntiopettajaa palkatessaan järjestämään hänelle vuosittain samaa tuntimäärää, vaan sitä voidaan ilman erillistä sopimusta supistaa jopa yhteen opetustuntiin.
 
– Siksi tuntiopettajaksi hakevan on varmistettava, että hänen työnsä määritellään viranhoitomääräyksessä päätoimiseksi, jos opetustunteja on yli 16. Päätoimisuus takaa tulevinakin vuosina vähintään 16 opetustuntia, vaikka silloinkin palkka voi ilman ylityötunteja jäädä 70 prosenttiin virassa olevan palkasta.
 
Virheellisestä päätöksestä voi valittaa
 
Viranhoitomääräys kannattaa siis lukea tarkkaan. Virheelliseen tai lain tarkoituksen vastaisesti tehtyyn päätökseen on mahdollista tehdä oikaisuvaatimus kahden viikon sisällä päätöksen saamisesta.
 
 
– Jos epäilet, ovatko omat virkasuhteen ehdot lain mukaisia, tutustu OAJ:n jäsensivujen ohjeisiin tai ole yhteydessä omaan luottamusmieheen, Urpilainen kehottaa.
 
Tuntiopettajilla ei voi korvata virkoja
 
Keväällä on auki myös paljon kokoaikaisia tehtäviä, joihin haetaan uutta opettajaa eläköityneen tai irtisanoutuneen tilalle. Urpilaista huolestuttaa se, että nykyisin työnantajan ilmoituksissa haetaan usein tuntiopettajaa – ei lehtoria tai viranhaltijaa.
 
– Rekrytointikäytännöt ovat rapautuneet hiljalleen. Kunnilta ja kuntayhtymiltä on päässyt unohtumaan, että koulutuksen järjestäjillä on oltava riittävä määrä opettajien virkoja. Tätä edellyttävät esimerkiksi perusopetuslaki ja laki ammatillisesta koulutuksesta.
 
Teksti: Eila Urpilainen ja Tiina Tikkanen
 
Uutinen julkaistu alun perin 28.2.2017.
Jaa