• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Olli Luukkainen: Koululaisten kesäloman siirtoa voisi kokeilla

20.04.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Mitäs, jos koululaisten kesäloma alkaisi kesäkuun puolivälissä ja jatkuisi pidempään elokuussa? OAJ ei tyrmää ajatusta kokeilusta.

Kun ensimmäiset sinivuokot puskevat maasta eteläisessä Suomessa, alkaa keskustelu koulujen loma-ajoista ­– niin myös tänä vuonna.
 
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen puhui tänään aiheesta työ- ja loma-aikatapahtumassa, jonka järjestivät Tampereen kaupunkiseutu, VisitTampere, Kotimaan matkailumessut ja Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjan opiskelijat.
 
– OAJ:lla ei ole tarvetta muuttaa nykykäytäntöä, mutta jos kesäloman siirtämistä halutaan kokeilla, meillä ei ole sinänsä mitään kokeilua vastaan, Luukkainen sanoi.
 
Mikäli kokeiluun ryhdytään, mukaan pitää ottaa myös koko Suomi ja kaikki koulutusmuodot.
 
– Kokeilun pitäisi myös kestää muutama vuosi ­– yhden vuoden takia ei kannata lähteä ruljanssiin, joka vaatii perusopetuslain muuttamisen.
 
Sellainenkin ehdotus on kuultu, että kevätlukukausi jatkuisi juhannukseen asti.
 
– Mielestäni se on liian pitkään, eikä siirto saisi olla kahta viikkoa enempää. Mikäli kevätlukukausi kestäisi nykyistä pidempään, oppilaat ja henkilöstö tarvitsisivat kevään mittaan selkeän hengähdystauon, Luukkainen pohti.
 
Hänen mielestään koulutyön rytmitystä on mietittävä yhteiskunnan muuttuessa.
 
– Kansainvälistynyt työelämä ja elokuu yleisenä lomakuukautena heijastuu suomalaisten työelämään ja matkailuyritysten elämään hieman samaan tapaan kuin aikanaan oli potunnostoloma tai puolukoita piti kerätä koulun keittolaan vietäväksi. Arvotetaan kuitenkin tässä loma-asiassa ensi sijassa lasten ja nuorten parasta. Alkukesällä on pitkät valoisat illat, ja elokuussa pimenee – valon määrää kun ei voi lailla muuttaa. Mitenkähän tämä vaikuttaisi? Luukkainen aprikoi.
 
Oli koululaisten kesäloma milloin tahansa, aikuisten lomat tulevat olemaan aina lyhyemmät kuin lasten lomat.
 
– Lastenhoidon järjestämisessä on haasteita joka tapauksessa.
 
Teksti: Tiina Tikkanen