• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Paikallisyhdistyksen lehti on ikäluokat ja oppiaineet ylittävää ilmiöoppimista – tuotot kartuttavat Nenäpäivä-lipasta!

06.11.2018 - 11.00 Uutinen
Kuvituskuva

Lappeenrannassa lapset ovat jo 60 vuotta tehneet ja myyneet lehteä, jonka tulot käytetään hyvän edistämiseen. Tänä vuonna osa lehden tuotoista lahjoitetaan OAJ:n kautta Nenäpäivä-keräykseen.

Lasten tarinoita, piirroksia ja sarjakuvia. Muun muassa niistä on pirteä Opinsauna-lehti tehty.
 
Opinsauna on OAJ:n Lappeenrannan seudun paikallisyhdistyksen vuosittain julkaisema lehti, jonka tuloista lahjoitetaan tänä vuonna 500 euroa OAJ:n Nenäpäivä-lippaaseen.
 
– Meillä Suomessa saattaa joskus unohtua, miten hyvin asiat meillä ovat. Esimerkiksi lukutaito on etuoikeus. Nenäpäivä on yksi hyvä tapa pitää tämä mielessä ja auttaa maailman lapsia, paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jaana Burman pohtii.

Innolla mukaan

OAJ on haastanut kaikki paikallisyhdistyksensä mukaan Nenäpäivän kampanjaansa. Se tekee hyvää -kampanjassa OAJ ja vakuutusyhtiö Turva myös lahjoittavat jokaisesta viimeistään 8. marraskuuta OAJ:hin liittyneestä jäsenestä 20 euroa Nenäpäivälle.
 
– Me lähdimme heti mukaan, kun haaste tuli, Burman intoilee.
 
Marraskuun 6. päivän aamupäivään mennessä OAJ:n nettilippaan summa on kirinyt jo yli 50 000 euron. Summasta 41 440 euroa tulee Turvan ja OAJ:n kampanjasta, eli OAJ:n uusista jäsenistä, joita on tullut lokakuun loppuun mennessä yli 2070.
 
Nettilippaaseen voi lahjoittaa edelleen Nenäpäivänä 9. marraskuuta ja sen jälkimainingeissa aina vuoden loppuun saakka.

Mediatilaa lasten tuotoksille

Opinsaunan sisältöjä tekevät alakouluikäiset ja muutamat varhaiskasvatuksen ryhmät.
Tekeminen jakautuu eri tunneille: kuvaamataidon tunneilla piirretään, äidinkielessä tarinoidaan, miten vain keksitäänkään.
 
– Lehden tekoon osallistuvat koulut ja varhaiskasvatusyksiköt haluavat antaa oppilaille mahdollisuuden saada heidän omat hienot tuotoksensa, kuten piirrokset, maalaukset, käsityöt ja kirjoitelmat, julkaistuksi kaikkien nähtäville, Burman valottaa.
 
Materiaalit lehdeksi kokoaa OAJ:läinen päätoimittaja Matti Matikainen. Lehden ulkoasu tehdään oppilastyönä paikallisessa ammattioppilaitoksessa.

Opinsauna on lasten juttu

Opinsaunoja jaetaan myyntiin lehden tekoon osallistuneille varhaiskasvatuksen yksiköille ja kaikille alakouluille Lappeenrannan seudulla. Kaikki halukkaat voivat myydä lehteä. Myyntipalkkiot he saavat itselleen.
 
– Lapsille tämä on iso juttu, jota on vuodesta toiseen haluttu tehdä. Lehteä on erityisen kiva myydä, jos mukana on omia juttuja. Lehden tekeminen on samalla yrittäjyyskasvatusta, Burman kertoo.
 
Lehteä myyneet koulut saavat paikallisyhdistykseltä palkkioksi stipendejä oppilaille jaettavaksi. Tänä vuonna kevätjuhlissa jaettiin yhteensä noin 6 000 euroa Opinsaunan tuloja.

Hyvää tehty jo yli 60 vuotta

Lappeenrannan seudun paikallisyhdistys on perinteisesti lahjoittanut rahaa Opinsaunan tuotosta harkintansa mukaan myös paikalliseen hyväntekeväisyyteen. Tämän vuoden kohde on vielä auki.
 
Lisäksi lehtiä hyvin myyneiden koulujen oppilaskunnat saavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa rahaa koululla järjestettävään oppilaskuntatoimintaan ja sitä kautta kaikkien oppilaitten iloksi ja hyödyksi.
 
– Osallistumalla lehden tekoon ja myyntityöhön oppilaat siis mahdollistavat myös hyväntekeväisyyden, Burman kehaisee.
 
Opinsaunaa on tehty jo yli 60 vuotta. Monet nykyisten oppilaiden vanhemmat ovat aikanaan itse kirjoittaneet tai piirtäneet lehteen.
 
– Tällä hetkellä katse on jo ensi vuoden lehdessä. Opinsauna ilmestyy taas ennen pääsiäistä. Siten stipendirahat ehtivät vielä mukaan kevätjuhliin.

Tule sinäkin mukaan Nenäpäivään:
Lue lisää Nenäpäivästä:


Teksti: Salla Hongisto
Kuvat: Aki Sihvo ja Jaana Burman