• logo
  • logo

Peruskoulufoorumilta ykköstavoitteet tasa-arvoisempaan peruskouluun – OAJ alleviivaa konkretiaa

13.11.2018 - 14.47 Uutinen
Kuvituskuva

Johtaminen, rahoitus ja oppimisen tuki. Siinä tavoitteita, joita peruskoulufoorumi listasi tärkeimmiksi, kun peruskoulua kehitetään tasa-arvoisempaan suuntaan. OAJ vaatii, että tavoitteiden pitää näkyä myös tulevissa päätöksissä.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinosen johtama peruskoulufoorumin seurantaryhmä on valinnut neljä keskeisintä tavoitetta tasa-arvoisen peruskoulun vahvistamiseksi. Ne ovat:

  1. Johtaminen ja osaamisen kehittäminen
  2. Pitkäjänteinen kehittäminen, rahoitus sekä OPS-toimeenpanon tuki
  3. Oppimisen tuki, yksilölliset oppimispolut ja joustavampi perusopetus
  4. Koulu hyvinvoinnin edistäjänä

Käytännön toimet ratkaisevat

OAJ:n edustajana ryhmässä oleva erityisasiantuntija Jaakko Salo pitää tavoitteita erittäin keskeisinä. Hän korostaa kuitenkin, että tavoitteiden toteutuminen edellyttää vielä niiden konkretisointia niin lainsäädännön, resursoinnin kuin käytännön työn tasolla.

— Peruskoulufoorumin työssä on saatu hyvin kiteytettyä perusopetuksen keskeiset kehittämiskohteet ja kipukohdatkin, kuten oppimisen tuen kehittäminen. Yhteinen tavoitekuva on hyvä pohja peruskoulun kehittämiselle, mutta onnistuminen tietysti mitataan vasta toteutuksesta. Esimerkiksi seuraava hallitusohjelma olisi erinomainen paikka toimeenpanna tätä tavoitekuvaa, Salo sanoo.

OAJ vahvasti mukana

Opetusministeriö asetti peruskoulufoorumin marraskuussa 2016 kehittämään peruskoulua. OAJ on osallistunut aktiivisesti foorumin työhön. Foorumi koostui parlamentaarisesta ryhmästä, toimintaryhmästä sekä tutkija- ja asiantuntijaryhmästä.

Peruskoulufoorumi julkaisi tavoitekuvansa helmikuussa 2018. Tämän jälkeen asetettu seurantaryhmä sai tehtäväkseen pohtia ensimmäisiä konkreettisia toimenpiteitä tavoitekuvan toteuttamiseksi. Seurantaryhmän tavoitteet julkistettiin #paraskoulu-tilaisuudessa Joensuussa 12. marraskuuta.

Peruskoulufoorumi on osa peruskoulun uudistamisen kärkihanketta, jota ohjaa johtoryhmä johtajanaan opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Johtoryhmään kuuluu myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Lue myös: oaj.fi/oaj vaikuttaa: Ratkaisuja peruskoulun pelastamiseksi

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela