• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Pohjois-Karjalassa osaajapulan kimppuun käydään täsmäkoulutuksin

21.09.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Pulaa Pohjois-Karjalassa on sekä ammatti- että korkeakoulutetusta työvoimasta. Koulutuksen järjestäjät etsivät ratkaisuja esimerkiksi osatutkintokoulutuksista. OAJ on the road poikkesi Joensuussa.

Korkea työttömyys, mutta samaan aikaan osaajapula. Tästä ilmiöstä Suomi kärsii ja sille on nimikin: työvoiman kohtaanto-ongelma.
 
Ongelma on tuttu myös Pohjois-Karjalassa, jossa OAJ on the road -maakuntakierros pysähtyi perjantaina 21. syyskuuta.
 
– Pohjois-Karjalassa on ollut korkea työttömyys, mutta myös meillä on yhä enemmän pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta, alueyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Vuori kertoo.

Ely-keskuksen luvut vahvistavat Vuoren viestin. Työttömien osuus työvoimasta on laskenut Pohjois-Karjalassa selvästi, mutta se on yhä maan korkein: 15,3 prosenttia. Työttömiä työnhakijoita oli kesällä 2018 yli 11 000, ja samaan aikaan avoimia työpaikkoja 950. 
 
 
Täsmäkoulutukset apuun
 
Pohjois-Karjalassa osaajapulaa on esimerkiksi metallialalla sekä Ylä-Karjalassa kasvaneella leipomotoimialalla. Koulutuksen järjestäjät yrittävät ratkaista ongelmaa uudenlaisin täsmäkoulutuksin.
 
Esimerkiksi alueella ammatillista koulutusta järjestävä Riveria ja Juuan kunta tarjoavat tammikuusta lähtien osatutkintokoulutusta, joka yhdistää ruoka- ja puhtauspalvelualan kokonaisuuksia.
 
– Opiskelija voi ottaa tavoitteeksi kokin, kodinhuoltajan tai toimitilahuoltajan ammatin ja suorittaa ammattitutkinnon loppuosan oppisopimuskoulutuksena, Vuori kertoo.
 
Pulaa on myös korkeakoulutetuista osaajista. Töitä olisi muun muassa hammaslääkäreille, lääkäreille ja puheterapeuteille. 
 
 
 
Osaajapulan ratkaiseminen on myös OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen ykkösnostoja OAJ:n maakuntakiertueella.
 
– Maassa on 300 000 työtöntä ja toisaalta 40 000 vapaata työpaikkaa, joita ei saada täytetyksi, koska puuttuu ammattitaitoista työvoimaa. Tämä on yksi ensi vaalikauden suurista ongelmista, jotka pitää ratkaista, Luukkainen korostaa.
 
 
Toinen harjoittelukoulu Joensuuhun
 
Joensuu on Vuoren mukaan lujittanut entisestään asemaansa sivistyskaupunkina. Savonlinnasta siirretty opettajankoulutus on tuonut kaupunkiin lisää opiskelijoita.
 
Joensuuhun on perustettu myös toinen normaalikoulu Rantakylään, jotta yliopisto pystyisi järjestämään opetusharjoittelupaikan jokaiselle opettajaksi opiskelevalle.
 
Yliopistollinen opettajankoulutus hyödyttää myös alueen työnantajia.
 
– Päteviä opettajia on riittää Joensuussa. Ylä-Karjalassa päteviä hakijoita virkoihin on jo vähemmän. Varsinkin erityisopettajista olisi kysyntää, Vuori kertoo.
 
 
Teksti: Heikki Sahlman