• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Securitas sai tasa-arvon viestikapulan – ”tuntuu todella hienolta”

28.06.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Elinkeinoelämäkin hyötyy koulutuksen tasa-arvosta. Tasa-arvon viestikapulan ensimmäisenä yrityksenä saanut Securitas kouluttaa maahanmuuttajataustaisia vartijoita ja saa siten kielitaitoista ja motivoitunutta työvoimaa.

Securitas otti vastaan tasa-arvoisen koulutuksen viestikapulan Stadin osaamiskeskukselta.
 
– Tämä tuntuu todella hienolta kunnianosoitukselta, kommentoi henkilöstöpäällikkö Katja Soivio Securitakselta.
 
Yhteistyössä tasa-arvoa
 
Suurena ja valtakunnallisena työnantajana Securitas pitää omalla alallaan esillä tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen ammatillisen koulutuksen teemaa. Securitas on kouluttanut yhteistyössä Stadin osaamiskeskuksen kanssa jo kaksi helsinkiläistä maahanmuuttajaryhmää vartijoiksi. Elokuussa alkaa kolmas koulutus.
 
Väkeä kursseilla on muun muassa Lähi-Idän maista, entisen Jugoslavian alueelta ja Italiasta. Kaikki tulijat eivät ole kriisialueilta, vaan joukossa on myös muista syistä Suomeen muuttaneita.
 
– Kurssin käyneistä noin puolet on työllistynyt meille, ja moni heistä suorittaa Stadin ammattiopistossa oppisopimuksella turvallisuusalan perustutkinnon. Kun he pääsevät oppimaan kieltä vartijoiksi kouluttautuessaan, myös into opiskelujen jatkamiseen näyttää heräävän, Soivio iloitsee.
 
Näiden vartijoiden työmotivaatio ja työmoraali ovat Soivion mukaan korkealla.
 
– He haluavat työllistyä ja tehdä työnsä hyvin. Meille heidän työpanoksensa on myös tarpeen, sillä monipuolinen kielitaito on hyödyksi useissa toimeksiannoissamme, Soivio sanoo.
 
OAJ viestin alullepanija
 
OAJ laittoi keväällä 2016 liikkeelle tasa-arvoisen koulutuksen tasa-arvokapulan. Järjestössä koettiin vahvaa huolta oppimistulosten erojen kasvusta ja siitä, että kaikilla väestöryhmillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia kouluttautumiseen.
 
Viestikapula on kulkenut organisaatioissa, jotka haluavat edistää tasa-arvoisia mahdollisuuksia oppimiseen ja koulutukseen. Viestinviejinä ovat olleet Kuntaliitto, Seta, Syl ja Samok, Moniheli sekä Stadin osaamiskeskus.
 
Kuntaliiton mielestä tasa-arvo tarvitsee pitkäjänteistä kehittämisestä, ja liitto vaati yli hallituskausien menevää sivistyspoliittista ohjelmaa. Tasa-arvon edellytyksinä Kuntaliitto piti myös opettajien korkeaa koulutusta ja sitä, että entistä useampi lapsi saadaan varhaiskasvatuksen piiriin.
 
Seta vaati jokaiselle oppilaalle ja opiskelijalle yhdenvertaista kohtelua seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Syl ja Samok toivat tasa-arvokeskusteluun opiskelijan äänen.
 
Monikulttuuriyhdistysten yhteistyöverkosto Moniheli tahtoi saada yhä useampia maahanmuuttajia korkeakoulutukseen. Stadin osaamiskeskus vaali tasa-arvoa yhdistämällä kotoutumisen, koulutuksen ja työllistymisen palvelut helsinkiläisille aikuisille maahanmuuttajille. 
 
Securitaksessa ei vielä ole päätetty, kenelle viestikapula luovutetaan seuraavaksi.
 
– Securitas on ensimmäinen yritys, joka vastaanottaa kapulan. Ehkäpä kallistumme jälleen jonkun yhdistyksen puoleen, joka edistää tasa-arvoisen oppimisen mahdollisuuksia, Katja Soivio uumoilee.
 
Moniäänisyyttä tasa-arvokeskusteluun
 
OAJ:ssä tasa-arvon viestikapulan kulkua on organisoinut ja seurannut koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen.
 
– Laitoimme kapulan liikkeelle, koska ajattelemme, että tasa-arvo ei ole yksiulotteinen asia vaan siihen on monta näkökulmaa. Halusimme ottaa mukaan eriäänisiä keskustelijoita. Meillä on tavoitteena koota kaikki viestinviejät yhteen ennen vuodenvaihdetta, ja tehdä avaus kansallisesta koulutuksen tasa-arvo-ohjelmasta, Pulkkinen kertoo.
 
OAJ tekee jatkuvasti työtä koulutuksen tasa-arvon eteen. Tasa-arvon rakennuspuiksi tarvitaan esimerkiksi hyvä oppimispolun alku jokaiselle.
 
– Myös oppimispolun alkupäähän tarvitaan kolmiportaista tukea; nyt varhaiskasvatuksessa ei ole tuen portaita lainkaan. Lisäksi varhaiskasvatuksen osallistumisaste pitää saada nousemaan, ja keinoiksi OAJ on esittänyt maksuttomuutta ja kaksivuotista esiopetusta, Pulkkinen sanoo.
 
Toinen esimerkki tasa-arvon ongelmasta on se, että tällä hetkellä 15 % työikäisestä väestöstä on ilman toisen asteen tutkintoa. OAJ:n tavoitteena on, että jokainen suorittaa toisen asteen tutkinnon.
 
Teksti: Tiina Tikkanen