• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sisäilmaohjelman pitkä miinus: Sairastumista vähätellään

01.11.2018 - 15.37 Uutinen
Kuvituskuva

Juuri julkaistussa sisäilma- ja terveysohjelmassa ei hyväksytä vieläkään sitä, miten monella tavalla kehno sisäilma sairastuttaa työntekijöitä.

Kehnosta sisäilmasta oireilu ja sairastelu on paljon laajempaa kuin kansallisessa sisäilma- ja terveysohjelmassa annetaan ymmärtää, OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoima ohjelma pyrkii vähentämään sisäympäristöön liittyviä terveys- ja hyvinvointihaittoja sekä parantamaan oireilevien ja sairastuneiden hoitoa ja kuntoutusta. Ohjelma julkistettiin eilen 31. lokakuuta.

– On selvä, että ohjelma ei tällaisenaan tule riittävästi auttamaan sairastuneita, eikä myöskään riittävästi estämään uusien sairastumisten syntymistä. On kovin surullista, että sisäilmasairastuneiden tilanteeseen ei tulla vieläkään saamaan tehokkaasti valtakunnallisesti ratkaisuja, Länsikallio korostaa.

Sisäilmasairaudet tunnustettava

Riina Länsikallion mielestä ilmaus ”sisäilmasta oireileva” vähättelee ongelmaa, sillä sisäilman epäpuhtauksien vuoksi myös sairastutaan.

Ohjelmassa todetaan, että ”pelot ja käsitykset tietyn tekijän haitallisuudesta voivat aiheuttaa oireita ja synnyttää objektiivisesti mitattavissa olevia fysiologisia vasteita.”

– Toisin sanoen ohjelma leimaa sisäilmasairastuneet luulosairaiksi. Sisäilmasairastumisesta tehdään viestinnällinen ongelma: jos ihmiset saisivat oikeaa tietoa, he eivät sairastuisi, Länsikallio kritisoi.

Länsikallio muistuttaa, että epäpuhtaasta sisäilmasta sairastutaan muuhunkin kuin ympäristöherkkyyksiin. Oireina voi olla flunssan kaltaisia oireita, poskiontelo- ja keuhkoputkentulehduksia, iho-oireilua, väsymystä ja jopa neurologisia oireita.

– Astman lisäksi muutkin sisäilmasairaudet pitää hyväksyä työperäisiksi sairauksiksi, jos ne johtuvat työstä. Sairastuneiden vakuutusturvaa pitää parantaa ja kehittää tukea myös mahdolliseen työpaikan vaihdokseen.

Työpaikkakyvytön, ei työkyvytön

Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma toteuttaa ja tukee terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen toimia, jotka kuuluvat valtioneuvoston Terveet tilat 2028 -ohjelman sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan.

Länsikallio korostaa, että kyseessä on 10 vuotta kestävä ohjelma, joka koskee laajasti OAJ:n jäseniä.

– Siksi on tärkeää, mitä ohjelmassa tarkasti ottaen sanotaan, Länsikallio perustelee.

OAJ:n mielestä myös sisäilmasairastuneiden työntekijöiden mahdollisuutta tehdä työtä täytyy parantaa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että työkyvyttömyyden rinnalle pitäisi hyväksyä työpaikkakyvyttömyyden käsite. Sairastuneelle on annettava asiallinen hoito ja kuntoutus sekä väistötila, jotta hän pystyy palaamaan työhön, Länsikallio korostaa.

Järjestöt sivuutettiin

Syyskuussa OAJ ja joukko muita ammattijärjestöjä esittivät eriävän mielipiteensä kansallisen sisäilmaohjelman luonnoksesta.

Järjestöjen muutosehdotuksia ei kuitenkaan ole otettu huomioon. Järjestöt ihmettelevät edelleen, miksi ohjelmaa tehtäessä ei ole käytetty hyväksi Suomessa tehtyjä tuoreita tutkimuksia eikä laaja-alaista Majvik II -suositusta.

FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisista naisista 20 % ja miehistä 10 % on kokenut sisäilman aiheuttaneen oireita työpaikalla. Sisäilma- ja terveysohjelman tavoitteena on, että vuoteen 2028 mennessä sisäilmaoireilu on vähentynyt 40 prosenttia.

Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: 123RF