• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sopimukset syntyivät – katso videolta, mitä muutoksia ne tuovat jäsenille

09.05.2018 - 09.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n neuvottelijat kertovat videoilla, mitä keväällä 2018 neuvotellut sopimukset tuovat mukanaan.

Alta löytyvillä videoilla OAJ:n neuvottelijat tiivistävät kevään neuvottelu-urakan saldon. 

OAJ.fi:n työelämäopas antaa lisää vastauksia palvelussuhteen ehtoihin liittyviin kysymyksiin!

Työelämäopas

Mikä muuttui uudessa OVTESissä?

Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus, yleissivistävät

OAJ:n neuvottelupäällikkö Pekka Pankkonen kertoo, millaisia palkankorotuksia yleissivistäville opettajille on tulossa ja mitä muuta uutta kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus tuo tullessaan.

 

Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus, ammatilliset

Ammatillisille opettajille OVTESin keskeisin muutos on siirtyminen vuosityöaikajärjestelmään. Uudistus koskee noin 11 000 opettajaa.
 
OAJ:n työmarkkina-asiamies Markku Perttunen kertoo, millainen vuosityöaikajärjestelmä on ja mitä muuta uutta OVTES tuo ammatillisille opettajille. Sopimuksen kesto on kaksi vuotta ja kaksi kuukautta, 1.2.2018–31.3.2020.

Mitä uutta yksityisen opetusalan sopimuksissa?

Avaintyönantajat AVAINTAn opetusalan työehtosopimus AVAINOTES

AVAINOTESin keskeisin uudistus on ammatillisten opettajien siirtyminen vuosityöaikaan. Siihen siirtyvät kaikki ammatilliset opettajat, ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten opettajat ja ammatilliset opot. Vuosityöajan perusajatus on, että kaikki opettajan tekemä työ on palkanmaksun piirissä.
 
Työmarkkina-asiamies Markku Perttunen kertoo videolla vuosityöajasta ja muista muutoksista, joita AVAINOTES tuo tullessaan.
 
AVAINOTESin piiriin kuuluu OAJ:n jäseniä, jotka työskentelevät ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa, ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa.
 
Uuden AVAINOTESin sopimuskausi alkoi 1.2.2018 ja kestää 31.3.2020 asti.

Sivistystyönantajien yksityisen opetusalan työehtosopimus

Sivistystyönantajat ry:n yksityisen opetusalan työehtosopimuksen syntyprosessi oli poikkeuksellisen vaikea. Ennen sovun löytymistä tarvittiin kaksi lakkovaroitusta ja valtakunnansovittelijan toimiston apua.
 
OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kertoo videolla rankasta neuvotteluprosessista ja siitä, millainen sopimus lopulta saatiin.
 
Sivistystyönantajien kanssa neuvoteltavan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen piirissä on OAJ:n jäseniä, jotka työskentelevät muun muassa yksityisissä peruskouluissa ja lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa.

Sivistystyönantajien ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimus

Sivistystyönantajat ry:n ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimuksesta käytiin varsin kiperät neuvottelut, ja tie ratkaisuun kulki lopulta valtakunnansovittelijan toimiston kautta.
 
OAJ:n neuvottelupäällikkö Visa Pohjola kertoo videolla, millaisia palkankorotuksia on luvassa ja mitä muuta sopimukseen sisältyy.
 
Sivistan ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimuksen piirissä on OAJ:n jäseniä, jotka työskentelevät aikuiskoulutuskeskuksissa.

 

Mikä muuttui varhaiskasvatusalan sopimuksissa?

Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES

KVTES toi parannusta muun muassa lastentarhanopettajien suunnitteluaikaan. Työmarkkina-asiamies Kristiina Johansson poimii sopimuksen merkittävimmät uudistukset.
 
KVTES koskee OAJ:n jäsenistä kuntien lastentarhanopettajia ja päiväkodinjohtajia. Sopimuskausi on 1.2.2018–31.3.2020.

Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimus AVAINTES

AVAINTESissa lastentarhanopettajat saavat lisää aikaa suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Työmarkkina-asiamies Kristiina Johansson kertoo sopimuksen tärkeimmistä uudistuksista.

AVAINTESin piirissä on OAJ:n jäseniä, jotka työskentelevät lastentarhanopettajina yksityisissä päiväkodeissa. Sopimuskausi alkaa 1.2.2018 ja kestää 31.3.2020 asti.
 
Ongelmatilanteissa kannattaa ensimmäiseksi olla yhteydessä omaan luottamusmieheen. Jos päiväkodissa ei ole luottamusmiestä, voi kääntyä OAJ:n toimiston puoleen.

Hyvinvointialan liiton yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus

Hyvinvointialan liiton kanssa neuvoteltavan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä on OAJ:n jäseniä, jotka työskentelevät yksityisissä päiväkotiyrityksissä. OAJ:n työmarkkina-asiamies Kristiina Johansson kertoo, mitä uutta sopimus tuo tullessaan.
 
Sopimus on 26 kuukauden mittainen ja voimassa 31.3.2020 saakka.
Jos sopimuksen tulkinnassa tulee ongelmia, voi ottaa yhteyttä OAJ:n edunvalvontaan. Myös OAJ:n paikallistoimijat voivat auttaa.

Yhteystiedot

Mitä uusi sopimus tuo yliopistojen ja harjoittelukoulujen opettajille?

Yliopistojen yleinen työehtosopimus

Yliopiston sopimuskierros oli erittäin vaikea, ja Helsingissä yliopiston ja harjoittelukoulujen opettajat joutuivat jopa lakkoon. Yliopistolaisille saatiin lopulta yleisen linjan mukaiset yleiskorotukset. Hyvää sopimuksessa on myös se, että opetustuntikatot säilyvät.
 
OAJ:n yliopistoasiamies Hanna Tanskanen kertoo, mitä pitkän taistelun jälkeen saavutettu sopimus tuo tullessaan.
 
Yliopistojen työehtosopimus on voimassa 1.2.2018–31.3.2020.

Yliopistojen yleinen työehtosopimus, harjoittelukoulut

Harjoittelukoulujen opettajille yliopiston työehtosopimus tuo yleiskorotusten lisäksi joitakin tekstiparannuksia.
 
OAJ:n yliopistoasiamies Hanna Tanskanen poimii sopimuksen tärkeimmät uudistukset harjoittelukoulujen opettajille. Sopimus on voimassa 1.2.2018–31.3.2020.
 

Valtion sopimuksen tärkeimmät muutokset

OAJ:n neuvottelupäällikkö Visa Pohjola kertoo valtion virka- ja työehtosopimuksen tärkeimmistä sisällöistä.
 
Valtion virka- ja työehtosopimuksen piiriin kuuluu OAJ:n jäseniä, jotka työskentelevät Opetushallituksen ja ministeriöiden alaisissa oppilaitoksissa.
 
Valtion sopimuskausi on 1.2.2018–31.3.2020.