• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Urasampo sparraa opettajia työnhaussa - Aktiivisuus palkitaan

16.01.2019 - 12.20 Uutinen
Kuvituskuva

Urasampo kutsuu opettajia uravalmennuksiin ja webinaareihin.

Korkeakoulutettujen uusi urapalvelu Urasampo kannustaa opettajia verkostoitumaan ja tuomaan esille omia työelämätaitoja ja persoonallisia ominaisuuksia. OAJ tukee Urasammon toimintaa.
 
Keväällä käynnistynyt Urasampo tarjoaa maksuttomia koulutuksia ja vertaistukea pohjoissuomalaisille korkeakoulutetuille sekä paikan päällä Oulussa että verkossa. Syksyllä 2018 palvelupalettiin lisättiin myös kaikille avoimet webinaarit. 
 

Tukea niin vastavalmistuneille kuin konkareille

Uravalmennuslinjoillaan Urasampo tsemppaa sekä vastavalmistuneita että kokeneita konkareita työnhaussa. Kuuden koulutuspäivän aikana viilataan työnhaun asiakirjat kuntoon cv:ssä ja LinkedInissä, valmistaudutaan työhaastatteluun ja kaivellaan piilossa olevia työpaikkoja esiin. Kouluttajina on tunnettuja asiantuntijoita, kuten somerekrytointi- ja LinkedIn -asiantuntija Tom Laine. Seuraavat uravalmennuslinjat alkavat marraskuussa.
 
Lisäksi Urasammolla on noin 10 hengen vertaisryhmiä, jotka kokoontuvat sparraamaan, ideoimaan ja antamaan palautetta. Ryhmät kootaan mahdollisimman eritaustaisista korkeakoulutetuista.
 

Ulos laatikosta

 
Toiminnanjohtaja Sami Lopakka toivoo, että työttömät ja uutta nostetta uralleen suunnittelevat opettajat tulevat avoimesti ja verkostoituen mukaan Urasammon toimintaan. Verkot kannattaa virittää reilusti myös oman alan ulkopuolelle. Esimerkiksi LinkedInissä opettajien määrä onkin selvässä nousussa.
 
Lopakka yllyttää opettajia verkostoitumaan laajasti ja sopimaan tapaamisia rehtoreitten kanssa. Työpaikkoja voi yllättäen vapautua myös kesken lukukauden.
 
– Usein ”tiskin alta” kuulee, missä saattaisi olla aukeamassa esimerkiksi sijaisuuksia. Mitä enemmän saa sovittua tapaamisia rehtoreiden ja johtajien kanssa, sitä pitemmälle pötkii.
 
Opettajat ovat Lopakan mukaan jo harjaantuneet työnhaussa ja ottaneet uusia taktiikoita käyttöönsä. He eivät enää arvioi itseään pelkästään opetustilanteessa, vaan myös siltä kantilta, millainen olen yhteisön jäsenenä, opettajana muiden joukossa ja rehtorin johdettavana.
 
Lopakka kertoo, että suurin osa työpaikoista löytyy oman aktiivisuuden avulla, kun työnhakija osaa tarjota omaa osaamistaan oikealla hetkellä oikeaan paikkaan.
 
– Työllistymisen eteen kannattaa tehdä paljon enemmän, kuin pitää silmällä avoimia työpaikkoja. Esimerkiksi oma CV on jämäkkä käyntikortti, joka voi erilaisissa tilanteissa toimia paremmin kuin virallinen ja kankea rekrytointijärjestelmä.
 

Pätkistä kertyy kokemusta

 
Lopakka muistuttaa, että kaikilla korkeakoulutetuilla on omat hyvät ja huonot hetkensä työmarkkinoilla. Esimerkiksi insinöörien työllistymistilanne on nyt parempi kuin moneen vuoteen. 
 
Epävarmuuteen on hyvä tottua eikä synkkyyteen kannata vaipua, vaikkei heti tärppäisikään. Koko työelämä on sirpaloitunut pienemmiksi pätkiksi ja harva on enää yli kymmentä vuotta samassa tehtävässä. Erilaisia pätkiä voi kuitenkin hyödyntää.
 
– Mitä monipuolisempaa osaamista uralla on kertynyt, sitä helpompaa työnhaku on jatkossa. Omasta työkokemuksestaan voi poimia niitä palasia, mitä kulloinkin tarvitaan, Lopakka kannustaa.
 

Vertaisverkossa haku päällä

 
Urasammon palveluita on nyt entistä enemmän verkossa. Lokakuun lopussa starttaavaan VertaisVerkkoon voi hakea Pohjois-Pohjanmaalta, Keski-Pohjanmaalta, Kainuusta ja Lapista. Verkkoryhmiin on tarkoitus koota mahdollisimman eritaustaisia korkeakoulutettuja, jottei syntyisi keskinäistä kilpailua samoista työpaikoista.
 
Ensimmäinen Urasammon kuudesta webinaarista pyörähti käyntiin tällä viikolla. Webinaarit ovat kaikille avoimia ja niissä käsitellään samoja aiheita kuin valmennuslinjoilla, mutta tiiviimmässä paketissa.
 
Toistaiseksi Urasammon toimintaan mahtuvat mukaan kaikki halukkaat. Lopakka muistuttaa, että valmennuksiin voi hypätä myös matkan varrelta. Urasammon edeltäjässä, Uranosteessa oli mukana kolmen vuoden aikana lähes 2 000 henkeä.
 
Urasammon pääasiallinen rahoittaja on Euroopan unionin sosiaalirahasto. Yhteistyökumppaneina on akavalaisia liittoja, kuntia, ammattikorkeakouluja sekä Oulun ja Lapin yliopistot. OAJ on mukana Urasammon lisäksi myös Varsinais-Suomen Urapurjeessa.
 
Urasammon uravalmennuksiin ja muihin maksuttomiin tilaisuuksiin voi ilmoittautua Urasammon nettisivuilla urasampo.fi.
 
Teksti: Riitta Korkeakivi


OAJ:n urapalvelut

 

Uutinen julkaistu alun perin 9.10.2018.
Uutista päivitetty 16.1.2018: Lisätty linkki kevään ohjelmaan ja ilmoittautumiseen.

Jaa