• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtuutetut koolla – vuosityöajasta toivotaan asiallista keskustelua

21.11.2018 - 11.17 Uutinen
Kuvituskuva
Terhi Saarinen ja Martin Ahlskog ilmoittautuivat OAJ:n valtuuston syyskokoukseen hotelli Presidentissä heti aamukymmeneltä.

OAJ:n valtuusto aloitti urakkansa järjestön toiminnan linjaamiseksi tuleville vuosille.

OAJ:n valtuuston syyskokous alkoi Helsingissä keskiviikkona 21. marraskuuta. Ammatillisten opettajien valtuutettu Terhi Saarinen on saapunut Kuopiosta hyvissä ajoin. Ennen OAJ:n valtuuston kokousta hän on käynyt jo eduskunnassa tapaamassa alueensa kansanedustajia.

Kansanedustajat hämmästelivät kuullessaan, miten huonosti oppilaille on tarjolla lähiopetusta ja erityistä tukea. Saarinen kertoi heille, että erityisen tuen puutteet varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa kostautuvat toisella asteella vielä isompina oppimisen ongelmina.  

— Tuntuu hyvältä, kun saadaan vietyä viestiä eteenpäin, kansanedustajilla on nyt vaalilupausten aika, hän toteaa.

Valtuuston kokoukselta Saarinen sanoo odottavansa innolla  keskusteluja muun muassa vuosityöajasta.

Sama aihe kiinnostaa myös Kokkolasta tullutta FSL:n valtuutettua Martin Ahlskogia.

— Toivon hartaasti, että keskustelu on myös asiallista, hän sanoo.

Vuosityöaika puhuttaa Ahlskogin ja Saarisen mukaan paljon myös kentällä, mutta matalammin lainein kuin somessa.

Valtuusto linjaa painopisteet

Syksyn kokouksessaan OAJ:n valtuusto hyväksyy järjestön toimintasuunnitelman vuosille 2019–20 ja ensi vuoden talousarvion. Toimintasuunnitelmaa eli tosua on valmisteltu yhteistyössä OAJ:n hallituksen ja toimikuntien kanssa. 

Tosuun on kirjattu järjestön erityiset painopisteet seuraavan kahden vuoden aikana. Se täydentää OAJ:n strategiaa, jonka valtuusto hyväksyi keväällä 2016. Strategia määrittelee järjestön perustehtävän, tulevaisuudenkuvan ja arvot, jotka ovat yhteisöllisyys, oikeudenmukaisuus ja edelläkävijyys. Toimintasuunnitelma ohjaa järjestön toimintaa paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla.

Lisäksi valtuusto käsittelee kokoukselle jätetyt aloitteet ja ajankohtaiset edunvalvonta- ja järjestöasiat. Valtiovallan tervehdyksen valtuustolle tuo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Järjestön ylin päättäjä

OAJ:n jäsenten valitsema 150-henkinen valtuusto käyttää järjestön ylintä päätäntävaltaa.

Valtuustopaikat jakaantuvat suhteessa OAJ:n jäsenmääriin siten, että yleissivistävillä opettajilla paikkoja on 93, ammatillisilla opettajilla 31, varhaiskasvatuksen opettajilla 23 ja yliopistojen opettajilla 3. Nykyisen valtuuston nelivuotiskausi alkoi viime keväänä.

Ryhmissä hiotaan taktiikkaa

Ennen kokouksen avajaisia keskiviikkona kello 13 valtuustoryhmät kokoontuvat omiin ryhmäkokouksiinsa. Kaksipäiväinen kokous Sokos hotelli Presidentissä päättyy torstaina 22. marraskuuta.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Jarkko Mikkonen