• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtuustovaalit kiinnostivat vaihtelevasti

05.04.2018 - 09.55 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n valtuustovaalien tulokset ovat selvinneet. Aktiivisimpia äänestäjiä olivat OAJ:n yleissivistävien opettajien piireistä Lappi, 56,6 prosenttia, FSL, 56,3 prosenttia ja Pääkaupunkiseutu, 56,1 prosenttia. Yhteensä vaaleissa äänesti 37,5 prosenttia äänioikeutetuista.

– Niissä yhdistyksissä, joissa järjestettiin sähköinen ennakkoäänestys ja lisäksi uurnavaali, äänestysprosentit olivat korkeampia kuin niissä, joissa oli käytössä ainoastaan sähköinen vaalitapa, kertoo järjestöasiamies Pekka Silkosuo.
 
Kokonaan sähköinen vaali oli muun muassa Lastentarhanopettajaliitolla. LTOL:n äänestysaktiivisuus nousi 3 prosenttiyksikköä. OAO:n vaalipiirissä äänestysaktiivisuus pysyi lähes ennallaan, YSI-piireissä äänestysaktiivisuus putosi.
 
– Pudotuksen syynä on se, että yhä useampi YSI-piiri oli siirtynyt kokonaan sähköiseen äänestystapaan. Vaikka äänestystapa on helppo, se silti tuntuu laskevan äänestysintoa.
 
 Silkosuon mukaan äänestysaktiivisuus on OAJ:ssä kuitenkin parempi kuin ammattijärjestöissä yleensä.
 
– Pelkästään sähköistä vaalitapaa käyttävillä järjestöillä äänestysprosentit ovat yleensä 20–25 prosentin luokkaa, OAJ:ssä sentään lähes 40.