• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Vanhempainliitto huolissaan koulutuksen tasa-arvosta – kunnat jo vanhempien kukkarolla

07.11.2018 - 13.32 Uutinen
Kuvituskuva

Vanhempien pitäisi vaikuttaa kuntien rahoituspäätöksiin, ei maksaa koulujen peruskustannuksia. Näin neuvoo Suomen vanhempainliitto, joka vuorostaan otti vastaan OAJ:n lähettämän koulutuksen tasa-arvon viestikapulan.

Pitääkö isien ja äitien pistää hattu kiertämään, jos kunnalla ei ole varaa ostaa oppilaille tabletteja? Muun muassa tällaisia asioita kysytään Suomen vanhempainliitolta.

– Kehottaisin vanhempia miettimään, kummalle tielle halutaan lähteä. Vaaditaanko koulutuksen järjestäjää hommaamaan tabletit kaikille oppilaille vai kerätäänkö rahat itse omille lapsille, liiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes toteaa.

Vanhempainliitto on huolissaan siitä, että koulutuksen laatu riippuu entistä enemmän asuinpaikasta. Siksi liitto vie mielellään eteenpäin OAJ:n viestiä koulutuksen tasa-arvon säilymisestä.

Tavoitteena maksuton toinen aste

Tasa-arvoisen koulutuksen turvaaminen on vanhempainliiton tavoite numero yksi myös kevään eduskuntavaaleissa. Maksuttoman perusopetuksen lisäksi liitto vaatii maksutonta toisen asteen koulutusta kaikille.

– Julkisten palvelujen perusrahoituksesta on Suomessa pidettävä niin hyvää huolta, että jokainen lapsi saa hyvää koulutusta varhaiskasvatuksesta toisen asteen loppuun asuinpaikastaan riippumatta, Siimes sanoo.

Nyt koulutuksen tasa-arvo on Siimeksen mukaan uhattuna ja se näkyy siinä, että vanhemmat osallistuvat entistä enemmän leirikoulujen, oppimateriaalien ja muiden koulun perustoimintojen kustantamiseen.

– Ennen vanhempainyhdistykset keräsivät rahaa koulujen pihapenkkeihin tai välituntien leikki- ja pelivälineisiin, nyt niitä pyydetään kustantamaan läppäreitä, oppikirjoja tai jopa kopiopaperia, hän kertoo.

Muutakin kuin diskoja ja mokkapaloja

Vanhempainliiton tehtävänä on kannustaa vanhempia osallistumaan päiväkotien ja koulujen toimintaan. Siimes muistuttaa, että vanhempainyhdistykset tekevät paljon muutakin kuin järjestävät diskoja tai leipovat mokkapaloja.

– Vanhemmat ovat vahvoja vaikuttajia. Vanhempainyhdistyksen ansiota on sekin, että ensi vuoden alusta lähtien kaikki Helsingin koululaiset saavat koulupäivän aikana käyttää maksutta julkisia liikennevälineitä, hän kertoo.

Vanhempainliitto kehittää kaiken aikaa uusia toimintatapoja, joilla saadaan sellaisetkin vanhemmat mukaan, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet koulujen ja päiväkotien toimintaan. Oulun Epelissä erityislasten vanhemmilla on oma vertaisverkkonsa ja muista kieli- ja kulttuuritaustaoista tulleiden eskarilaisten vanhemmilla omat kotimentorinsa.

– Opettajat ovat kertoneet, että vanhempien osallistuminen näkyy lapsissa. Se on meille tärkeä palaute, Siimes sanoo.

OAJ aloitti tasa-arvokampanjan

OAJ on kantanut vahvaa huolta oppimistulosten erojen kasvusta ja siitä, että kaikilla väestöryhmillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia kouluttautumiseen. Kampanja tasa-arvoisen koulutuksen puolesta alkoi keväällä 2016, kun OAJ julkaisi tasa-arvon tiekartan ja laittoi liikkeelle tasa-arvon viestikapulan.

Tasa-arvon viestiä ovat tähän mennessä kuljettaneet Kuntaliitto, Seta, Syl ja Samok, Moniheli, Stadin osaamiskeskus, Securitas ja Erilaisten oppijoiden liitto. Ankkuriosuuden hoitaa Vanhempainliitto, kun kampanja päättyy tämän vuoden lopussa.

Suomen vanhempainliittoon kuuluu yli 1300 päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa toimivaa vanhempainyhdistystä. Työtä tukee sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela

Jaa