• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

VM:n Hetemäki valtuustolle: Osaaminen on Suomen kehityksen ydinasia

16.05.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n valtuuston avajaisissa puhuneen valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen esityksessä Suomen taloushaasteet kietoutuivat tiiviisti osaamisen ja koulutuksen ympärille.

OAJ:n valtuuston kevätkokous alkoi Helsingin Crowne Plaza -hotellin kokoustiloissa avajaispuheilla. Niistä ensimmäisen heti puheenjohtaja Olli Luukkaisen tervetuliaissanojen jälkeen piti valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.
 
Hetemäki, jota pidetään ainakin talousasioissa Suomen vaikutusvaltaisimpana virkamiehenä, esitti valtuutetuille ajantasaiset tiedot siitä, miten Suomen talousennusteet ovat – kansainvälisessä verrannossa viiveellä – saaneet suotuisan suunnan.
 
Tämä näkyy tilastoissa myös niin, että yritysten rekrytointiongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina.
 
– Muiden uhkien ja tummien pilvien, kuten ikääntymisen ja julkisen talouden kestävyyden lisäksi edessämme on työn murros. Ja mikä siihen on lääke? Se on osaaminen, Hetemäki alleviivasi.
 
Osaamisloukku on julkisen talouden riski
 
Hetemäki peräänkuulutti Suomessa osaamisen päivittämisen tarvetta ja nosti esiin osaamisloukun käsitteen.
 
– Enemmän on puhuttu työttömyysloukuista. Osaamisloukku on tilanne, jossa osaamisen päivittäminen kannattaa yksilön tai yrityksen kannalta liian huonosti. Se, että yksilö putoaa osaamiskuiluun, on merkittävä julkisen talouden riski, Hetemäki sanoi.
 
Hetemäki esitti myös tietoja koulutuksen yhteydestä työllisyyteen, köyhyyteen, sairastavuuteen ja myös syntyvyyteen.
 
Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työn ulkopuolella oleva perustaa epätodennäköisemmin perheen ja hankkii lapsia.
 
– Myös Ruotsissa kävi 90-luvulla niin, että työllisyyden laskua seurasi syntyvyyden lasku, Hetemäki tiivisti vyyhden, jossa Suomen tunnetut taloushaasteet nivoutuivat tiiviisti osaamisen ympärille.
 
OAJ:lle kiitosta työmarkkinapöydästä ja Irlannista
 
Tervehdyksensä valtuutetuille esittivät myös Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, Kuntatyönantajat KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sekä Europpan opettajajärjestön Etucen johtoon kuuluva Mike Jennings.
 
Myös Fjäderin keskeisin vaatimus liittyi osaamiseen: hänen mukaansa Akavan yksi tärkeimmistä tavoitteista on luoda Suomeen 2030-luvulle ulottuva osaamisstrategia.
 
Jalonen kertasi mennyttä ja tulevaa kunta-alan sopimustilannetta ja kiitti myös OAJ:ta rakentavasta otteesta talvenkin neuvotteluissa.
 
– OAJ:n ratkaisunhaluinen toiminta kunta-alalla ansaitsee täyden tunnustuksen, Jalonen sanoi.
 
Irlantilainen Jennings ylisti pohjoismaista ”sosiaalista solidaarisuutta” ja myös OAJ:ta työstä sen eteen.
 
– Olette etulinjassa siinä työssä, jossa palvelemme nuoria ja muita oppijoita joka päivä. Heidän puolestaan meidän on vaadittava poliitikoiltakin työn edellytysten turvaamista.
 
Helleaallosta Jennings, joka sanoi tulevansa Euroopan sateisimmasta maasta, oli ihmeissään.
 
– Osin kauniista kelistä johtuen lähdin katselemaan kaupunkia bussikiertoajelulla. Jopa kierroksen opas kuulutti, että yksi asia, josta suomalaiset ovat ylpeitä, on koulutus. Irlannissa ei kyllä yksikään kiertoajeluopas kuuluttaisi sellaista! Jennings ihasteli.
 
Teksti: Matias Manner