• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Vuoden opetus -palkinto: Ippo tekee opsista totta

26.01.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Tänä vuonna Suomen Messusäätiön rahoittaman ja OAJ:n toteuttaman Vuoden opetus 2017 -kilpailun on voittanut oppimiskokonaisuus Ippo. Ippo antaa kouluille välineitä tehdä totta uudesta opetussuunnitelmasta.

Sen ovat kehitelleet Hollolan kunnan alakoulun laaja-alainen erityisopettaja Johanna Kivekäsja Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin arviointiasiantuntija Salla Venäläinen.
 
Kilpailussa etsittiin uudenlaisia opetus- ja kasvatusmenetelmiä. Arviointikriteereissä painotettiin omaperäisyyttä, toimivuutta, toistettavuutta ja oppimisen iloa. Palkinto jaettiin Educassa.
 
Sirpaleista kohti kokonaisuuksia
 
Ippo -sanassa on jippo – se on oppi toisinpäin. Ykkösjuttu on oppimaan oppiminen, jota täytyy harjoitella niin kuin muitakin taitoja.
 
– Oppilaat ymmärtävät tämän, kun heidän kanssaan juttelee siitä, kuinka paljon aikaa he käyttävät esimerkiksi jääkiekon tai pianonsoiton opiskeluun, opettajat kommentoivat.
 
Ippo on tapa tehdä totta uudesta opsista. Ippo-oppimiskokonaisuutta luonnehtivat motivointi sekä tutkiva ja luova työskentelyote. Tärkeää on oppilaiden vahvuuksien ja oppimistyylien löytäminen sekä tiedon kytkeminen arkeen. Sirpaletiedon sijaan tavoitellaan kokonaisuuksien ymmärtämistä ja laaja-alaisia taitoja. Tieto- ja viestintäteknologia monipuolisessa käytössä.
 
Ippo löytyy Peda.netistä
 
Ippo-treeniin kuuluvat esimerkiksi lukutekniikat, tiedonhaku sekä vuorovaikutus ja kuunteleminen. Oppimiskokonaisuus sisältää yksitoista 90–120 minuutin oppimiskertaa, joista jokainen koostuu kuudesta osiosta. Opettaja voi valikoida itselleen sopivat osat tai sisällyttää opetukseensa koko Ippo-kokonaisuuden, niin kuin tehdään Hollolan koulujen kolmosluokilla.
 
Ippo on käytössä Hollolan alakouluissa, mutta Johanna ja Salla toivovat, että muutkin koulut ottaisivat käyttöön maksutta Peda.netistä löytyvän työkalun. Ippo-oppimiskokonaisuus on yksi HundrEd Suomen sadasta opetusinnovaatiosta.
 
Educa-messut Helsingissä 26.-27.1.2018
  • Tutustu Educa-messujen ohjelmaan ja rekisteröidy messuille: educamessut.fi
  • Lue lisää Educa-uutisia: oaj.fi/educa2018
  • Seuraa myös somessa: #educa2018
Teksti: Tiina Tikkanen