• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yliopistojen harjoittelukoulut saivat täyden järjestelyerän

23.11.2018 - 11.45 Uutinen
Kuvituskuva

Yliopistojen harjoittelukoulujen järjestelyerän jakamisesta on syntynyt neuvottelutulos OAJ:n ja Sivistystyönantajien kesken. Uhkaa järjestelyerän 0,3 prosentin poistumisesta ei enää ole, vaan järjestelyerät käytetään kokonaisuudessaan palkkausjärjestelmään.

Harjoittelukoulujen työaika- ja palkkausjärjestelmän kehittämisestä sovittiin viime kevään neuvottelukierroksella. Työaika- ja palkkausjärjestelmän uudistamiseen osoitettiin yhteensä 1,35 prosentin järjestelyerät. Samalla kirjattiin, että mikäli ratkaisuun ei päästä määräajassa, ensimmäisestä järjestelyerästä poistuu 0,3 prosenttia. Valtakunnansovittelija määritteli tuolloin työryhmätyön takarajaksi 1.11.2018.

Takarajat ylittyivät, mutta ratkaisu syntyi OAJ:tä tyydyttävällä tavalla. Neuvottelutuloksen saavuttaminen varmisti sen, että harjoittelukoulujen ensimmäinen järjestelyerä käytetään kokonaisuudessaan eli täyden 0,5 prosentin suuruisena.

– Harjoittelukoulujen palkkausjärjestelmän muutokset vastaavat pitkälti yliopistojen palkkausjärjestelmän osalta sovittua. Tehtäväkohtaisen palkanosan kirjausta täsmennettiin. Harjoittelukouluille uutena tehtäväkohtaisen palkan osana sopimukseen saatiin vaativuuslisä, joka on 50 prosenttia kahden vaativuustason välillä. Henkilökohtaisen palkanosan 13 suoriutumistasoa korvataan suorituskategorioilla ja kaikki suoritusprosentit ovat mahdollisia, OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen kertoo.

Harjoittelukoulujen opetushenkilöstön järjestelyerästä 1.1.2019 kohdennetaan 0,36 prosenttia taulukkopalkkoihin ja 0,14 prosentin osuus jää käytettäväksi vaativuuslisiin ja -tasoihin paikallisesti työnantajan päättämällä tavalla.

Seuraava järjestelyerä jaetaan 1.6.2019. Sen suuruus on 0,85 prosenttia helmikuun 2019 palkkasummasta. Se käytetään paikallisesti henkilökohtaiseen palkanosaan työnantajan päättämällä tavalla.

Palkkaraha säilyy järjestelmässä

Sopimusratkaisu sisältää uuden järjestelmän siitä, miten henkilökohtaisen työssä suoriutumisen arviointi siirtyy osaksi palkkaa. Uuden järjestelmän toimivuutta seurataan viiden vuoden ajan.

– Jos henkilisän keskiarvot ovat laskeneet, kyseisen henkilöryhmän palkkoja korotetaan vastaavalla määrällä, Urpilainen tähdentää.

OAJ:n hallitus hyväksyi yliopistojen harjoittelukoulujen neuvottelutuloksen 20.11. ja se vahvistettiin 21.11. neuvottelujärjestö JUKOn hallituksessa.

 

Teksti: Heikki Sahlman
Kuva: Leena Koskela

Kysy neuvottelutuloksesta täyttämällä lomake joko tuossa alla tai omassa ikkunassa.

Jaa