• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityisissä päiväkodeissa jatkuu

17.10.2018 - 14.30 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ päättänyt jatkaa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa yksityisissä päiväkodeissa.

– Emme edelleenkään kannata hallituksen lakihanketta, vaan vastustamme irtisanomissuojan heikentämistä. Työntekijöiden irtisanomissuojan heikentäminen ei lisää työllisyyttä, vaan se saattaa erikokoisten yritysten työntekijät keskenään eriarvoiseen asemaan, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos perustelee.

Eduskunta äänesti 17.10. maan hallituksen luottamuksen puolesta, kun se otti kantaa työvoimapolitiikasta annettuun tiedonantoon. On erilaisia käsityksiä siitä, antoiko eduskunta samalla luottamuksensa sille lainvalmistelulle, jonka osana pienten yritysten irtisanomissuojaa aiotaan heikentää.

– Irtisanomisperusteiden höllentäminen lailla koskisi OAJ:n jäsenistöstä vain pientä osaa, mutta OAJ pitää jokaisen jäsenensä puolta. Samalla jatkamme vaikuttamistoimintaa eduskunnan ja maan hallituksen suuntaan, Lindroos tähdentää.

Myös muut liitot vastustavat

OAJ on vastustanut irtisanomissuojan heikentämistä useiden muiden ammattiliittojen tavoin. Myös muiden liittojen toimet jatkuvat ja osin laajenevat. JHL ilmoitti tänään maanlaajuisesta poliittisesta lakosta 22.–23.10., joka voi vaikuttaa myös koulujen ja päiväkotien toimintaan kuten ruokahuoltoon ja siivoukseen.

– OAJ:n jäsenet eivät tee lakonalaista työtä. Niinpä esimerkiksi opettajien ja lastentarhanopettajien tehtävänä ei ole järjestää päiväkotien ja koulujen ruokahuoltoa, Lindroos muistuttaa.

Kunnallisissa päiväkodeissa vaikuttaa tällä hetkellä myös mm. JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka jatkuu vielä kuluvan viikon. OAJ:n jäsenen on otettava tämä huomioon ja pitäydyttävä vain omissa työtehtävissään. OAJ:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei toistaiseksi koske kuntien päiväkoteja.