• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

5 Educa-tärppiä hyvinvoinnista: Työhyvinvoinnin lukuvuoden kuulumiset ja muuta hyvinvointiohjelmaa

13.12.2019 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva

Valtakunnallinen opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 24.–25.1.2020. Poimimme 25 vuotta täyttävän Educan valtavasta ohjelmavalikoimasta viisi vinkkiä työhyvinvoinnin ympäriltä.

1. Kun opettaja sairastuu vakavasti

Miltä tuntuu, kun ei pääse töihin, vaikka haluaisi? Sen tietää Vuoden luokanopettajaksi vuonna 2019 valittu Satu Hietala.

Hietala oli nelikymppinen luokanopettaja ja perheenäiti, kun hän sairastui vuonna 2016 rintasyöpään ja joutui jäämään pois työstään toisen luokan opettajana. Syövästä edelleen toipuva Hietala on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Jaettu matka yhdessä Kati Keski-Mäenpään kanssa.

Suomen luokanopettajat ry:n järjestämällä luennolla Satu Hietala kertoo, miten edistää työhyvinvointia ja hyvinvointia luokassa.

Vuoden 2019 luokanopettaja ja hyvinvointi
Aika: 25.1. 2020 14:00–14:30
Paikka: Opettajan olohuone

 

2. Työhyvinvoinnin lukuvuosi tuo ideoita työhyvinvointiin

OAJ:n työhyvinvointihaaste nostaa Työhyvinvoinnin lukuvuoden aikana esiin työnantajia, jotka sitoutuvat pitämään nykyistä paremmin huolta opettajien ja alan esimiesten työhyvinvoinnista. Jo yli 80 opetusalan työnantajaa on liittynyt OAJ:n työhyvinvointihaasteeseen ideoimaan ja toteuttamaan keinoja työhyvinvoinnin kohentamiseksi.

Tule kuulemaan OAJ:n Työhyvinvoinnin lukuvuoden tuoreet kuulumiset ja työhyvinvointihaasteessa mukana olevien kertomuksia.

Työhyvinvointilukuvuoden haasteeseen on vastattu!
Aika: 24.1. 2020 18:00–18:45
Paikka: Tahto

 

3. Miten Helsinki huolehtii opettajien hyvinvoinnista?

Myös Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on mukana OAJ:n Työhyvinvoinnin lukuvuoden haasteessa. Helsinki ansaitsi Vuoden varhaiskasvatuskunta -palkinnon panostamalla henkilöstön hyvinvointiin muun muassa varhaiskasvatuksen opettajien ylimääräisillä palkankorotuksilla.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo, miten hyviin tuloksiin päästiin, ja mitä on vielä tekemättä.

Miten Helsinki huolehtii oppijoiden ja henkilöstön hyvinvoinnista
Aika: 24.1. 2020 11:25–11:55
Paikka: Open Lounge

 

4. Tuloksia rehtorien hyvinvointikyselystä

Professorit Minna Huotilainen ja Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta kertovat kansainvälisen rehtorien terveys- ja hyvinvointihankkeen tuloksia. Kyselyn tavoitteista, vastaajamääristä ja yhteistyökuviosta Australiaan kertoo Suomen rehtorit ry:n puheenjohtaja Antti Ikonen.

Miten voit, suomalainen rehtori? – Tuloksia kansainvälisestä rehtorien terveys- ja hyvinvointihankkeesta
Aika: 24.1. 2020 12:15–12:45
Paikka: Taito

 

5. Luovu perfektionismista!

Koulutus- ja kasvatusalan työntekijöillä on paljon perfektionismia, riittämättömyyden tunnetta ja armottomuutta itseään kohtaan. Näin sanoo kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Hakala on käsitellyt kirjoissaan ja kannanotoissaan elämäntavan ja työelämän muutosta, erityisesti lisääntyvää kiirettä. Hakala on tunnettu toisenlaisista näkökulmista sekä ajatuksista, jotka ravistelevat ja pöllyttävät, mutta myös lohduttavat.

Hakala on antanut myös OAJ:n jäsenille hyödyllisiä vinkkejä perfektionismista luopumiseen ja stressistä hellittämiseen. Yksi hänen motoistaan kuuluu: ”Tehty on parempi kuin täydellinen.”

Opettaja, ole armollinen itsellesi!
Aika: 24.1. 2020 18:30–18:45
Paikka: Visio

 

Teksti: Veera Nuutinen 

 

Educa-messut 24.–25.1.2020