• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Amiksille 20 miljoonan ”joululahjaraha” – valtaosa opettajien palkkaamiseen

27.11.2019 - 13.24 Uutinen
Kuvituskuva

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut ammatillisen koulutuksen järjestäjille 20 miljoonaa euroa opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin. Suurin osa potista menee opettajien palkkaamiseen, uskoo ministeriön ylijohtaja Mika Tammilehto.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa ammatillisen koulutuksen järjestäjille 20 miljoonaa euroa opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen.

”Ammatillisen koulutuksen kentällä on ollut huolta opetusmäärien riittävyydestä muuttuneisiin vaatimuksiin nähden. Sen vuoksi opettajien ja ohjaajien määrää lisätään nopeasti. Lisäresursseilla vahvistetaan edellytyksiä turvata jokaiselle opiskelijalle hänen tarvitsemansa opetus ja ohjaus”, opetusministeri Li Andersson sanoo ministeriön tiedotteessa.

Lisärahoitusta opetuksen ja ohjauksen lisäämiseen sai yhteensä 105 koulutuksen järjestäjää ympäri Suomen. OKM:n ylijohtaja Mika Tammilehto kertoo, että yhteensä hakemuksia tuli 59 miljoonan euron edestä. 

– Haetusta summasta noin 59 prosenttia kohdistui nimenomaan opettajien ja opinto-ohjaajien palkkaamiseen ja 8 prosenttia tuntiopettajien opetustuntimäärien lisäämiseen, Tammilehto kertoo.

Hakemusten perusteella ei Tammilehdon mukaan suoraan voi päätellä, kuinka iso osa 20 miljoonasta kohdistuu opettajien ja opinto-ohjaajien palkkoihin, koska viime kädessä rahojen käytöstä päättävät koulutuksen järjestäjät. 

Olennaista on se, että koulutuksen järjestäjät käyttävät rahat siihen tarkoitukseen, johon he ovat sitä Hakeneet. Tammilehto olettaakin, että koulutuksen järjestäjät jakavat saamansa lisärahoituksen suunnilleen samassa suhteessa kuin se oli hakemuksissa. Laskennallisesti summasta kohdistuisi siis noin 12 miljoonaa opetukseen.

– Tulemme seuraamaan, miten määrärahat kohdennetaan ja mitä niillä saadaan aikaan, Tammilehto sanoo.

Lisärahoitukselle on selkeä tarve

Poliitikkojen päätösten seurauksena ammatillisen koulutuksen rahoituksesta vietiin lähes neljännes vuosien 2013 ja 2017 välillä. 

Tammilehto toteaakin, että lisärahoitukselle on selkeä tarve.

– Tämä lisärahoitus tulee suoraan parantamaan tilannetta. Opiskelijat saavat tarvitsemaansa opetusta ja ohjausta paremmin lisärahan ansiosta, Tammilehto sanoo.

Nämä 20 miljoonaa kilahtavat koulutuksen järjestäjille jo joulukuussa, koska kyse oli tämän vuoden lisätalousarviosta. Summa ei riitä paikkaamaan tällä vuosikymmenellä syntynyttä rahoitusvajetta. Tammilehto kuitenkin muistuttaa, että pian tulee lisää rahaa koulutuksen järjestäjille haettavaksi.

– Alkuvuodesta on seuraava hakukierros, ja silloin suurempi määräraha jaossa. Tuolloin lisämäärärahaa on haettavana 80 miljoonan euron edestä, Tammilehto kertoo.

Opettajia tarvitaan lisää

OAJ:n erityisasiantuntija Inkeri Toikka toivoo, että koulutuksen järjestäjät painottavat alkuvuonna lisärahaa hakiessaan opettajien ja opinto-ohjaajien palkkaamista vielä vahvemmin kuin nyt. 

– Koulutusleikkausten vaikutukset näkyvät ihan konkreettisesti oppilaitoksissa. Opettajilla on nyt yksinkertaisesti liian vähän aikaa ja mahdollisuuksia tehdä työnsä hyvin. Heitä tarvitaan lisää, ja tämä vaatii rahaa. Toivon, että myös OAJ:n aktiivit ympäri Suomea muistuttavat asiasta omissa oppilaitoksissaan, Toikka toteaa.

OAJ:n syyskuussa julkaiseman kyselyn perusteella opettajien työ ammatillisessa koulutuksessa on selviytymiskamppailua, ja erityisesti tukea tarvitsevat opiskelijat ovat vaarassa jäädä tyhjän päälle. 

– Laissa luvataan, että jokainen opiskelija saa opettajan antamaa opetusta, opinto-ohjausta ja tukea tarpeensa mukaan. Nykyrahoituksella tämä ei toteudu, joten suunnanmuutos on todellakin tervetullut ja tarpeen, Toikka sanoo.

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela