• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ, Arene ja Sivista: Amkit tarjoavat ratkaisuja osaajapulaan – rahoitus saatava kuntoon

17.05.2019 - 12.00 Uutinen
Kuvituskuva

Ammattikorkeakoulut tarjoavat ratkaisuja osaajapulaan, yritysten innovaatiotoimintaan ja työssä olevien osaamisen päivittämiseen, mutta rahoitus on nostettava suunnitelmallisesti lähelle tasoa, jolla se oli vuosikymmenen alussa. Näin viestivät Sivistystyönantajat, ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene sekä Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.

Korkeasti koulutettu työvoima, työelämää ja yhteiskuntaa kehittävä tutkimus sekä menestyvät yritykset ovat suomalaisen kasvun ja hyvinvoinnin tärkeimpiä rakennuspalikoita. Koulutuksen ja tutkimuksen merkitys kasvaa tulevina vuosina yhä suuremmaksi. Työvoiman kysyntä lisääntyy erityisesti korkeakoulutusta vaativissa tehtävissä. Kansainvälisessä kilpailussa pärjäävät vain innovatiiviset ja uudistumiskykyiset yritykset.

– Ammattikorkeakoulut tarjoavat Suomelle menestyksen edellytyksiä. Ammattikorkeakouluista valmistuu vuosittain lähes 30 000 korkeasti koulutettua osaajaa. Lähes yhtä moni päivittää osaamistaan ammattikorkeakoulujen avoimessa opetuksessa, OAJ, Sivista ja Arenen muistuttavat.

Järjestöt korostavat hallitusneuvottelijoille suuntaamassaan viestissä myös ammattikorkeakoulujen vahvaa yhteyttä työelämään.

– Yli 75 prosenttia opinnäytetöistä tehdään yhteistyössä työelämän kanssa, ja ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa on aina työ- ja elinkeinoelämää hyödyttävä näkökulma, järjestöt toteavat.

Elinkeinoelämä ja opiskelijat näkevät amkien merkityksen

Ammattikorkeakoulut ovat olleet keskeinen osa suomalaista koulutusjärjestelmää yli 20 vuoden ajan. Ne ovat järjestöjen mukaan vastanneet niille asetettuihin tavoitteisiin erinomaisesti, vaikka niiden rahoitus on laskenut reaalisesti yli 20 prosentilla vuodesta 2012. Tutkinto- ja julkaisumäärät ovat kasvaneet, valmistuneet työllistyvät hyvin, elinkeinoelämä on tyytyväinen yhteistyöhön ja opiskelijapalaute on positiivista.

– Jatkossa ammattikorkeakouluilta odotetaan vielä enemmän. Tavoitteena on lisätä korkeakoulutettujen osuutta väestöstä, tarjota työssä oleville entistä enemmän osaamisen päivitysmahdollisuuksia ja nostaa tutkimus- ja innovaatiopanokset neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Näissä kaikissa ammattikorkeakoulujen toiminta on avainasemassa.

"Rahoitus on käännettävä kasvuun"

Tavoitteiden saavuttaminen on Suomelle ensiarvoisen tärkeää. Nykyrahoituksella se ei OAJ:n, Sivistystyönantajien ja Arenen mukaan kuitenkaan onnistu.

Kuuden vuoden aikana tapahtunut noin 200 miljoonan euron rahoituksen lasku ammattikorkeakouluissa tekee jo nykyisen tason säilyttämisestä vaikeaa.

– Rahoitus on käännettävä kasvuun. Ensimmäinen askel on palauttaa ammattikorkeakouluindeksi, jotta rahoitus säilyy kustannusten nousun tasolla. Seuraava askel on tehdä pitkäjänteinen suunnitelma korkeakoulujen ja tutkimuksen rahoitustason nostamiseksi, järjestöt esittävät.

Lue myös:

OAJ selvitti: Koulutuksesta leikattu kaksi miljardia välillä 2012–2019

Yliopettaja vaatii amkien rahoitusta kuntoon – ”emme pysty tarjoamaan niin valmiita kavereita kuin ennen”

OAJ:ltä kuusi ehdotusta kilpailu- ja innovaatiokyvyn vahvistamiseksi

Blogi: Innovatiivinen toimintaympäristö antaa moninaisia osaamissyötteitä

Kuva: Leena Koskela

Eduskuntavaalit 2019: Tutustu ratkaisuehdotuksiimme!

Huomispäivän Suomea tehdään joka ikinen päivä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa ympäri maan. Tutustu 37 ratkaisuehdotukseemme ja tarkista oman vaalipiirisi opettajataustaiset ehdokkaat!

Koulutus ratkaisee