• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Mietityttääkö ammatillisen koulutuksen vuosityöaika – katso koulutus!

01.02.2019 - 10.08 Uutinen
Kuvituskuva

Miksi ammatillisen koulutuksen vuosityöaika tuli? Mitä siitä pitäisi ammatillisen opettajan tietää? Katso koulutus aiheesta, ja tiedä enemmän.

Ammatilliset opettajat AO kouluttaa jäseniä ammatillisen koulutuksen vuosityöajasta yhteistyössä OAJ:n kanssa.

Aikaisemmin on järjestetty kolme koulutusta kunta-alan ja Avaintan ammatillisille opettajille. Nyt vuorossa on Sivistan sopimusala. Aiempiin koulutukseen pääset jutun perästä.

– On tärkeää, että jäsenet saavat oikeaa tietoa vuosityöajasta, AO:n puheenjohtaja Jouko Karhunen korostaa.

Sosiaalisessa mediassa esimerkiksi liikkuu paljon kirjavaa tietoa ja myös kuvitelmia ammatillisen koulutuksen vuosityöajasta.

Pääkouluttajana on OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen. Mukana koulutustapahtumassa ovat myös OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos ja työmarkkina-asiamies Minna Vakkuri.

Katso koulutus tästä! Juttu jatkuu videon jälkeen.

Opetusvelvollisuudesta vuosityöaikaan - miksi? Jouko Karhunen vastaa

Aiemmin suurimmalla osalla ammatillisista opettajista sopimuksena oli opetusvelvollisuustyöaika, joka perustuu pidettyihin luokka- ja työsalitunteihin. Mikäli muuta työtä oli, niin sekin työ oli mitoitettava ikään kuin ne olisivat oppitunteja.

– Ammatillisen koulutuksen reformin myötä opetusvelvollisuuteen luettavat luokka- ja työsalitunnit vähenevät. Reformi onkin tärkein syy siihen, että OAJ ja Ammatilliset opettajat halusivat vuosityöajan ammatillisen koulutuksen työaikajärjestelmäksi, Jouko Karhunen sanoo.

Luokka- ja työsalituntien tilalle tulee enenevässä määrin esimerkiksi yhteistyötä niiden yritysten kanssa, joissa ammatilliset opiskelijat koulutussopimuksen myötä opiskelevat jotakin ammatillisen tutkinnon osaa.

– Yhteistyö vaatii myös matkustamista työpäivän sisällä. Nämä matkat olivat aiemmin harmaata aluetta, mutta vuosityöajassa ne ovat kiistatta työaikaa, Jouko Karhunen sanoo.

Vuosityöajassa kaikki työ tulee Karhusen mukaan näkyväksi, sillä sopimus edellyttää työikasuunnittelua ja suunnitelman toteutumisen seurantaa.

– Tämä haastaa myös opettajan, sillä sloganeiden "resurssoimatonta työaikasuunnitelmaan kuulumatonta työtä ei ole" ja "työaikaa pitää seurata" pitää toteutua. Luonnollisesti suunnitelmaa voidaan myös muuttaa tarkastelujakson, eli lukuvuoden tai kalenterivuoden aikana.

AO:n Facebook-sivulta löydät myös aiemmat koulutuslivet!

 

Kuva: Leena Koskela